Uteserveringar och barer i Malmö fungerar lite som Tinder i realtid.

Man ser alltid någon som har dejtat någon man känner. Männen har en orimlig besatthet av att vara uppdaterade om Allsvenskan och har en oförmåga att uttrycka någon form av social kompetens som inte berör fotboll.

Kvinnor sitter tätt intill på Nyhavns gula bänkar med bekräftande blickar och uppmuntrande ord som gör att männen pratar vidare, i hopp om att diskussionen ska glida över till samtal om årets Augustprisnominerade, eller någon form av samhällsanalys som inte handlar om fotboll. 

Är det en korrekt beskrivning av singellivet i Malmö? Jag tycker det.

Kvinnorna är tålmodiga, målmedvetna och belästa, men fortsätter att dejta fotbollsfantasten som storhandlar på Mido Quality och äter snabbnudlar till lunch.

Mina kompisar har mer eller mindre bedrivit fältstudier inom området och blivit experter. 

Har inte läst Söderberg

En nära vän till mig brukar använda Hjalmar Söderberg som referensram för att bedöma om det är värt att dejta en kille eller inte.

Söderberg är en av Sveriges mest betydelsefulla författare och det är oroväckande om killar varken har läst eller vet vem Söderberg är. Killar brukar se lika tafatta ut som Ebba Busch gjorde när hon under en partiledarutfrågning förra riksdagsvalet inte kunde namnge August Strindbergs verk.

Att införa en kulturkanon är inte aktuellt för mig, men någon form av utfrågning måste killar få tåla.

Det kan tyckas vara väldigt pretentiöst, men i sammanhanget Malmös-dejtingliv är det en tumregel som jag ändå vill förhålla mig till. 

Det får mig dock att fundera över om vänsterkvinnor skapar samma anknytning till kultur som män gör till fotboll. Men ännu viktigare, varför är inga män i Malmö intresserade av kultur?

Fotboll som social yta

Fotboll har länge varit en viktig social anknytningsfaktor där olika samhällsklasser och kön får mötas runt om i hela världen. Men i Malmö har fotboll en kulturell betydelse som blir alltmer påtaglig ju mer självständiga män behöver vara.

Staden räknas som en förändrad stad sedan nedmonteringen av Kockumskranen i början av 2000-talet. Det som ändå symboliserade den kollektiva gemenskapen i Malmö försvann.

I stället ersattes industristaden av en modern och global kunskapsstad. Så visst har det funnits ett behov för Malmöbor att skapa en anknytning till någonting nytt och då har fotbollen, inte minst Malmö FF, varit central.

I samband med det vill jag tro att intresset för kultur har blivit bortglömt, trots att kultursatsningarna i Malmö är i särklass de mest omfattande i landet.

Jag tror att den djupa centraliseringen av kulturen till Stockholm är anledningen till Malmös öde. 

Kulturmannen

I Stockholm har en elitism kring kulturen skapat en karaktär, kulturmannen.

Man kan säkert möta den avslappnade kulturmannen – som motsätter sig tvåsamhet, endast läser Knausgård, har en Stockholmsdialekt och är marxist – på ett sunkhak också i Malmö.

Han kan säkert bo i en hyreslägenhet på Nobeltorget eller Karlskronaplan och äcklas av fotbollskillarna som dricker ljus lager på Ölkaféet på Södra Skolgatan.

Singeltjejerna tror äntligen att de har prickat rätt med kulturmannen.

De ska närvara på varje författarscen som Malmö stadsbibliotek arrangerar och dricka naturvin ihop på Gamla Väster.

Matchningen tycks verka vara perfekt, men till slut inser kulturmannen att tillvaron inte är densamma i Malmö.

Det är ingen som egentligen bryr sig om den mystiska hipstern. Kulturmannen återvänder därför hem till sin flock i Stockholm. Drömmen om den perfekta vänsterkillen är ett minne blott. 

Älskar andra män

Kulturmannen bidrar till en kortvarig extas där kärlek kan kännas möjlig för den samhällsintresserade kvinnan. Men för den självreflekterande tjejen, måste kritiken gentemot fotbollskillarna ta lika stort rum som kritiken av kulturmannen.

Om man avstår från att tillskriva samma dejtingkrav och kritik på männen, missar man att de faller under samma kategori och är lika alldagliga.

Båda manstyperna ägnar sig åt att hylla och älska andra män, fast det uttrycks på olika sätt. Men det slutar ändå alltid med att kvinnor bekräftar mäns långrandiga samtal om fotboll eller en manlig författare.

Dejten kan vara på Nyhavns uteservering under värmelampan, eller på en promenad genom Pildammsparken.

Men det sista som gäller för singeltjejer i Malmö är att samtalet aldrig kommer att glida över till att prata om henne själv.