Den 20 september presenterar Elisabeth Svantesson regeringens och SD:s budget för nästa år. En så kallad budgetvinnare kan dock redan koras. 

Låt oss kalla dem Familjen Avdrag. 

Avdragsfamiljen består av ett par i medelåldern med valfritt antal barn. De har det gott ställt och båda föräldrarna arbetar som chefer i näringslivet. 

I Finansdepartementets beräkningar hamnar de i den översta gruppen som får ta del av det nya jobbskatteavdraget. Både Mamma och Pappa Avdrag tjänar drygt 125 000 kronor i månaden

Detta är bara beskattningsbar förvärvsinkomst. Bonus och inkomst från kapital så som investeringssparkonto är alltså inte medräknade. 

Avdragsfamiljen kan på en rad sätt dra av skatt på sina inkomster liksom utgifter.

Villa för 20 miljoner

De kan till och med sluta jobba helt i ett par år och bara leva på avkastning av sitt kapital, som, efter smarta placeringar, schablonskattas på 0,8 procent sedan ISK infördes av alliansregeringen 2012. 

I Sverige skattas lön långt högre än avkastning från investeringssparkonton.

Om Mamma eller Pappa Avdrag vill ta det lugnt något år kan avkastning från ett välfyllt ISK-konto ändå trygga levnadsstandarden. 

Exempelfamiljen Avdrag jobbar dock för tillfället vidare och har just köpt en villa för 20 miljoner kronor. 

I och med ränteavdraget får Familjen Avdrag dra av drygt 15 000 kronor per månad från skatten. Det ger över 180 000 kronor i skatteavdrag, per år. 

150 000 för kök och städ

Vill Familjen Avdrag renovera sin nya villa levererar Elisabeth Svantesson goda nyheter. 

Taket för rot-avdraget höjs, och Familjen Avdrag kan därmed dra av upp till 75 000 kronor per år från arbetskostnader som uppstår vid renoveringen. 

Vips har Familjen Avdrag med statens hjälp höjt värdet på sin bostad. 

Vill Familjen Avdrag dessutom ha en städerska, en trädgårdsmästare, en poolskötare eller en bartender till fest får de avdrag för det också. 

Tidigare har taket för rot- och rut-avdrag varit gemensam, på max 75 000 kronor totalt. 

I regeringens budget separeras de, och Familjen Avdrag kan från och med nästa år få ytterligare 75 000 kronor i avdrag för rut-tjänster, efter renoveringen. 

Fördelar pengar till Stockholm

Den fackliga tankesmedjan Katalys har i rapporten Avdragssamhället, med hjälp av statistik från SCB, visat hur rut- och rot-avdragen fördelar sig över befolkningen. 

Över 20 procent av avdragen, som ska ses som ett direkt stöd till enskilda från staten, utnyttjas av den 6 procent som har högst inkomster i landet. 

Familjen Avdrag till exempel, med gott om resurser att betala för sig själva. 

Rut- och rot-avdragen har tidigare kostat staten 40 miljarder kronor per år i uteblivna skatteintäkter, där majoriteten av resurserna slussats till rika kommuner i Stockholms län. 

Nu ska detta stöd till Familjen Avdrags städning, kalas och köksrenoveringar alltså fördubblas.

För välfärden kostar Familjen Avdrag nära 360 000 kronor per år, utan att de ens nyttjat den. 

Grattis Familjen Avdrag! 

Ni har aldrig haft det särskilt tufft, och tack vare Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson och Elisabeth Svantesson lättar det än mer.