Pang så var det augusti. Visst kändes din ledighet för kort? Det var den. Jag ger dig ett galet sätt att ändra på det i slutet av den här texten. Och ett rimligt.

Missförstå mig rätt, jag älskar att arbeta. Jag har stekt filéer, vispat majonnäser och friterat chips hela sommaren. Vi har ett värde när vi jobbar. Detsamma gäller dock också när vi slipper ställa väckarklockan. Du blir mer hel när du har tid att gå ut i skogen eller lära dig måla.

14 nya miljardärer i månaden

Semester är också ett jäkla bra vapen mot orättvis rikedom. Vi har fått 14 nya miljardärer per månad – bara i Sverige. Du skapar de pengarna varje dag på jobbet. Du har rätt till en del av den rikedomen. Att ta ledigt är ett smart sätt att höja priset på ditt arbete.

Föräldrar har svårt att vara hemma med sina barn eftersom semestern är kortare än loven. Häromdagen gick därför Centerpartiet ut med att man vill hacka sönder sommarlovet. Två veckor mindre ledighet är deras första steg. Svaret måste istället vara mer ledighet åt arbetare, inte mindre åt barn.

Tillväxten tillhör dig

Finns risken att fler lediga dagar gör underbemanningen på sjukhus och boenden ännu värre? Kanske, men det kan också betyda att medarbetare orkar stanna kvar.

Du som arbetar ska självklart få nytta av att ekonomin växer år efter år och att ny teknik avlastar. Är det fortfarande ett problem finns ju fjorton miljardärer i månaden som kan skicka in sina CV:n.

Ledighet är nämligen skevt fördelat. Undersköterskan jobbar över dag efter dag men får aldrig tillbaka timmarna som flex. Schemat spikas av någon annan, ofta någon som gillar delade turer.

Samtidigt förväntas undersköterskan flytta sin semester till årets kalla delar. Så ser det inte ut för Sveriges rikaste. Så ser det knappt ens ut i andra branscher.

Kortare semester än Kuwait

Låt mig därför ge ett galet förslag som lär reta gallfeber på Centerpartiet och miljardärerna: tio veckors semester. Det fördelar på allvar tillbaka pengar från rika till arbetare.

Du får din del av ekonomins tillväxt och teknikens utveckling. Föräldrar hinner vara hemma med sina barn. För att inte tala om all skog och målning du hinner upptäcka hos dig själv.

Undersköterskan får också rejäl återhämtning för sitt slit. Det är inte konstigt om tio lediga veckor låter galet. Det gjorde fem veckors semester på 70-talet och två veckor på 30-talet.

Därför har jag också ett rimligt, billigt alternativ: en sjätte semestervecka. Vi skulle fortfarande ha kortare semester än Kuwait.

Men vi skulle slippa Centerns dumheter om kortare sommarlov. Och augusti skulle komma med lite mindre pang.