En dag i juni. Vaknade tidigt. Var på en kursgård i närheten av Stockholm över en helg. En vattenspridare var igång. Den brunbrända gräsplätten utanför sovrummet såg verkligen ut att behöva vattnet.

Om gräsmattorna är brända redan nu, hur ska resten av sommaren bli? tänkte jag för mig själv.

Jag lämnade kursgården två dagar senare. Vattenspridaren var fortfarande igång. Gräsmattan var lika brunbränd som när jag kom.

*

En dag i juli. Öppnade Twitter. Världen slog värmerekord. Genomsnittstemperaturen var den högsta någonsin.

*

En dag i juli. Läste tidningen. Juni 2023 blev den varmaste juni som någonsin uppmätts. Marina värmeböljor i Östersjön och runt Storbritannien och Irland. 4–5 grader varmare än normalt.

*

En dag i juli. Titta på nyheterna. I Kanada har skogsbränder rasat. En yta dubbelt så stor som Danmark brann. ”Den värsta skogsbrandssäsongen någonsin”, konstaterade premiärministern Justin Trudeau.

*

En dag i juli. Tittade på nyheterna. 20 000 människor evakuerades från sina hem på Rhodos på grund av skogsbränder. Höga temperaturer och omfattande torka förhindrade släckningsarbetet

*

En dag i juli. Läste tidningen. På Sicilien uppmättes 47 grader. Det brann på ön. Regionala presidenten ville föreslå undantagstillstånd.

*

En dag i juli. Läste tidningen. På Antarktis hade rekordlåga nivåer av is uppmätts. 10 procent lägre än den tidigare lägstanivån.

*

En dag i augusti. Läste tidningen. I Peking dog 20 personer på grund av sina värsta skyfall på 140 år.

*

En dag i augusti. Letade efter Twitter-appen i telefonen. Den hade bytt namn till X. Öppnade X. Efter 36 dagar i följd av att världen legat över sitt tidigare värmerekord tog nu rekordet slut. Juli blev den varmaste månaden som någonsin uppmätts.

*

En dag i augusti. Läste tidningen. En storm drog in över Sverige. Den fick namnet Hans. Den göddes och ökade i styrka av de varma haven. Utanför Hudiksvall regnade det så mycket att en skyddsvallgaöv vika och fick ett SJ-tåg att spåra ur.

Öppnade X. I Norge såg jag att ett hus sköljdes bort av regnet och slog i en bro.

*

En dag i augusti. Öppnade X. Det brann på Hawaii. Carolin Dahlman ifrågasatte varför Sveriges Radio bevakade branden med en utsänd reporter. Det är dyrt att flyga dit, konstaterade hon. Nästan 100 människor dog. Ytterligare 1000 personer fattades.

*

En dag i augusti. Öppnade X. På Svenska Dagbladets ledarsida skrev Lena Andersson en text. Hon undrade vad journalistiken vill uppnå med sin fixering kring klimatet.

*

Jag gissar att den bruna gräsmattan på kursgården utanför Stockholm repat sig vid det här laget. Det känns som en klen tröst i sammanhanget.

Jag är glad att någon rapporterar om klimatet. Kanske kan det hjälpa oss att förbereda oss inför framtiden på något sätt.