Visste du att Björn Söder (SD) inte företräder SD? Eller att SD och Björn Söder (SD) inte delar åsikter?

Detta kanske kommer som nyheter för många. Kanske är till och med Björn Söder själv lite chockad över dessa påståenden.

Påståendena är inte mina. De tillhör Liberalernas partiledare, Johan Pehrson.

Söders inlägg och Pehrsons svar

Vid det här laget har det knappast undgått någon vad Björn Söder hade för sig på X, tidigare Twitter, förra veckan.

Bland annat skrev Söder att Ulf Kristersson (M) och talmannen, Anderas Norlén (M), legitimerar pedofili genom att visa sitt stöd för Stockholm Pride. Samma kväll delade även Söder ett kollage och spred bilder på pornografiskt material, bilder som han menade var hämtade från Pride, vilket de inte var.

Under Prideparaden fick Johan Pehrson frågor om vad han tycker om Söders utspel.

– Det är ju fattigt. Han företräder ju inte Sverigedemokraterna. Han har ju tagit ner sina vedervärdiga inlägg och det är bra, säger Johan Pehrson till Aftonbladet.

Inför språktestet

Egentligen är det här inte en text om semantik där vi ska reda ut vilka ord som egentligen betyder vad, men för underhållningens skull kan vi tillåta oss lite av den varan.

I Svenska Akademins Ordbok står det, bland annat, följande om företrädare: Representant för någon eller något, uppträda å någons vägnar. Vad är Söder om inte en företrädare för SD?

Det där språktestet som Liberalerna ville införa kanske inte är en så dum idé ändå.

När Johan Pehrson senare får frågor på X om vad han menade med att Björn Söder inte företräder SD svarar han så här:

”När han skrev sitt groteska inlägg så var det inte hans partis åsikt. Utgår från att det är därför han också tagit bort det. Det menar jag (…)”

Söders roll i SD

”Inte partiets åsikt”. Nu kanske jag helt har missuppfattat vad SD är för typ av parti, vilka rötter de har och vilken roll Björn Söder haft och har. Men visst borde någon som varit vice partiledare, partisekreterare och är en del av partistyrelsen haft en ganska avgörande roll för deras politik och vilka åsikter som är okej att vädra inom partiet. Partiet består av människorna i SD. Johan Pehrson försöker göra skillnad på SD och människorna i partiet, den här gången i den absoluta partitoppen.

Redan 2007 skrev Söder ett blogginlägg i SD:s medlemstidning, SD-kuriren. Där kan man bland annat läsa: ”Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala. Normalt är det som vi människor är skapta för, det vill säga att kunna få avkomma och föra släktträdet vidare. Och mig veterligen är detta något som sker mellan en vuxen man och en vuxen kvinna – inte mellan två män eller mellan två kvinnor eller mellan några andra konstellationer.”

Söders åsikter går kanske inte att finna explicit i SD:s partiprogram, men nog finns det stöd för hans idéer inom partiet. Ändå kände ädle riddare Pehrson sig nödgad att i nyanseringens namn rida ut till SD:s försvar och meddela: ”App, app, app! Tänk på att gode Björn inte företrädde partiets åsikter när han skrev så här!”

Hur långt kan SD gå?

Jag är genuint nyfiken på hur långt SD:s företrädare kan gå i sina utspel innan någon i regeringen drar i nödbromsen för det här samarbetet. Det måste vara ganska mysigt för Söder att ha människor som Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson som sakta men säkert, dag för dag, timme för timme, normaliserar det här.

För några verkliga konsekvenser för Björn Söder eller SD blir det aldrig. Björn Söder kommer inte få några repressalier från SD. Och regeringen kan inte ställa några krav på SD, för då förlorar de makten.

Det blir aldrig mer än ord i media om att det är förkastligt eller att man måste be om ursäkt, vilket inte kommer ske.

Det är inget annat än skamligt. Ynkligt. Patetiskt.