Sakta scrollar jag flödet på Instagram. Ett nytt inlägg från statsminister Ulf Kristersson (M) dyker plötsligt upp.

Tydligen befinner vi oss i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget, får jag reda på. Bakgrunden till det allvarliga säkerhetspolitiska läget är koranbränningarna.

Det har inte funnits ett så här stort hot mot Sverige på nästan 80 år, menar vår statsminister. Och det meddelar han på Instagram till sina 149 000 följare, eller 1,4 procent av Sveriges befolkning.

Vad innebär det här hotet mot Sverige mer konkret, kanske vissa undrar.

Inte ens SVT har nått honom

Det är ingen som riktigt vet. Ingen har kunnat ställa frågor till statsministern om det här. Bland annat har SVT Nyheter försökt nå honom utan framgång.

Jag vet inte hur alla andra känner, men jag hade nog gärna sett att journalister hade kunnat ställa frågor i detta allvarliga läge.

Folk vill nog höra statsministern svara på frågor hur regeringen tänker hantera den här situationen framöver. Höra vår folkvalde ledare informera mer konkret hur hotet ser ut. Kanske höra honom säga några lugnande ord i detta allvarliga säkerhetspolitiska läge. Hur ska människor tänka och agera i sin vardag kring det här hotet? Ingen vet.

Istället lämnar han en bomb på Instagram och låter oss sväva i ovisshet. Eller ja, de 1,4 procent av oss som följer honom där, vill säga.

Jag vill inte få reda på så stora nyheter via Ulf Kristerssons Instagram. Det är inte värdigt en statsminister i detta allvarliga läge.

Yttrandefrihetskämpen Jomshof

Lika ovärdigt har det varit att följa hur regeringen konsekvent undvikit att uttala sig om ordföranden i riksdagens justitieutskott, Richard Jomshofs, agerande. Justitieminister Gunnar Strömmer ville inte uttala sig i Aktuellt förra veckan och Johan Pehrson (L) hänvisade till Strömmers icke-uttalande.

I en tweet skrev Jomshof att islam är en ”… antidemokratisk, våldsförespråkande och kvinnofientliga religion/ideologi, grundad av krigsherren, massmördaren, slavhandlaren och rövaren Muhammed.” Samtidigt har han uppmuntrat att bränna koraner. Det är viktigt för vår yttrandefrihet att vi får bränna koraner, menar han.

Det är en imponerande uppvisning i avsaknande av ryggrad

I januari i år ställde han sig bakom en motion där fyra riksdagsledamöter från SD vill att det ska bli förbjudet att skända den svenska flaggan. Men Jomshof själv är alltså inget hot mot yttrandefriheten.

Bränna koranen är ok, men inte svenska flaggan. Vi vet dessutom att SD legat bakom koranbränningar tidigare. En del i deras strategi är att piska upp stämningen mot Sveriges muslimer, göra dem arga och sen säga: ”Titta så arga de blir, de hör inte hemma här, bara vi kan fixa detta.”

Men ingen från regeringen vågar adressera att detta är farligt. Det är en imponerande uppvisning i avsaknande av ryggrad. För gud förbjude att kritik inom Tidölaget vädras.

En koordinerad dans med sorgsen musik

Nästa gång jag scrollar TikTok kanske jag får reda på en ny säkerhetspolitisk kris. ”Ryska trupper närmar sig Gotland. Regeringen arbetar så hårt man kan i denna säkerhetspolitiska kris” kanske man då kan få upp i flödet.

Förhoppningsvis är innehållet anpassat så att det följer en ny trend. Föreställ er en video där Kristersson, utrikesminister Billström (M) och försvarsminister Pål Jonson (M) meddelar nyheten till en koordinerad dans med en sorgsen låt i bakgrunden.