Störst går inte alltid först, även om så naturligtvis borde vara fallet. När huvudstaden nu förlorat Eurovision – kronan på den europeiska skapelsen – till Malmö – en dansk pöl – måste man förstå att känslorna är mörka och sårade.

Som tröst vill jag därför skriva fram en sorts fantasi, så att vi tillsammans kan enas i att föreställa oss en bättre värld.

En utopi om maj 2024, då Eurovision-finalen hålls i staden Gud ämnade:

AIK Ultras och Amazons nya centrallager

Det ska erkännas att Sveriges värdskap inleds dramatiskt. För att undvika schlagerdivor på hemmaplan och störningar i fotbollssäsongen tar AIK Ultras lagen i egna händer och bränner ned Friends Arena.  

SVT, lika ängsliga som alltid, är mer svårflirtade men övertalas till slut av Stockholms stads eventpartner Amazon.

Det ska visa sig bli en välsignelse för en helt annan typ av firma: Boston Consulting Group. Stockholms stads politiker har sedan tidigare aviserat om ett nytt tillfälligt arenabygge i Frihamnen. Nu skriver avtalen i princip sig själva. 

Konsulterna enas med stadens byråkrater och säljer in det mest spektakulära eventet i Eurovisions historia till stadsfullmäktige. SVT, lika ängsliga som alltid, är mer svårflirtade men övertalas till slut av Stockholms stads eventpartner Amazon. 

Näthandelsföretaget får ersätta Moroccan oil som Eurovisions huvudsponsor mot löftet att Amazon bygger en permanent arena. Utöver top billing i europeisk prime time skänker staden arenans landyta till företaget där Amazon planerar ett nytt nordiskt centrallager.

Finska schlagerbögar

Tack vare en kedja av tjugo underentreprenörer blir arenan klar i tid. Amazon har tillsammans med Boston Consulting Group anlitat byggentreprenörerna ansvariga för VM i Qatar. 

Folkfesten är äntligen här! Lagom till semifinalerna har Stockholmarna flytt innerstaden för att fira in våren i sina sommarstugor. Tyska hbtq-personer betalar multum för Airbnb’s i Vasastan och Solna.  Finska schlagerbögar har med revanschlystnad crowdfundat tillbaka Viking Amorella och gör storstilad entré tillsammans med årets bidrag: Käärijä, fast rosa.

Loreen har inlett veckan med en kavalkad sponsrade instastories om allt från hår till naglar. 

Men nu. Ridån går upp.

Björkman och Helin – nakna och målade i guld

Christer Björkman står i guld, helt naken så när som på kroppsmålningen. Tillsammans med en lika naken Jan Helin inviger han eventet. Sverige, som stått bakom varenda framgångsrikt eurovisionspektakel de senaste 20 åren, vet att komma på kommando. 

Fyrverkerierna smäller av över Frihamnen. Amazons kommande lager fylls av dimma från en rökmaskin SVT hyrt in från Markoolios Millennium 2-video. Samtidigt står tusentals samhällsbärande arbetare fast i kollektivtrafiken någonstans mellan Barkarby och Hallonbergen. Men vänta. Känslorna svallar. 

Mellanakten består av BRIS barncancerkör som sjunger Måns Zelmerlöws Heroes a capella. 

Kristersson tårögd

Publiken ljublar och gråter. Carlsbergs Pripps blå har fått ensamrätt på utskänkningstillståndet i och kring arenan. Det är inte gott, men vem orkar klaga med en barncancerkör på scen? 

Nu är han på scen, tårögt kramandes en 10-åring nästan lika lång som statsministern själv.

Kören, liksom artisterna, har varit inbjudna till Ulf Kristersson och Sagerska palatset för mingel. Nu är han på scen, tårögt kramandes en 10-åring nästan lika lång som statsministern själv. 

Plötsligt stegrar musiken. Man kan ta i stämningen när ett lika bekant som nytt arrangemang börjar ljuda över publikhavet. Är det.. ABBA!?

Jajjemen! På en flygel drar Björn och Benny tillsammans fram sina största klassiker. Agnetha och Anni-Frid är också här, som hologram av sina unga jag sjunger de i kapp till ett förinspelat Dancing Queen. Måns Zelmerlöw dansar i bakgrunden.  

Bidra till Timbros insamling

Publikröstningen är stängd och spänningen är olidlig. Innan jurygrupperna tar plats meddelar Petra Mede att man gärna får bidra till Timbros insamling för att återuppbygga Mall of Scandinavia som tyvärr eldskadades svårt vid nedbränningen av Friends Arena. 

Cirkeln sluts. Bara vinnaren återstår. 

Men så långt fantiserar vi inte tillsammans. Drömvinnaren får varje läsare utse själv. En sak kan vi vara överens om: Malmö kommer aldrig kunna ge oss det här.