Klockan är 09:50. Solen smeker de gator och torg som precis har vaknat till liv med en salig blandning av människor. Vissa ska till jobbet, andra har redan börjat jobba. Och sedan har vi sådana som mig som ska till Systembolaget.

Jag är inte ensam i kön. Egentligen kan man inte ens kalla det för en kö. Vi står där, jag och den främsta eliten ur A-laget, i en oorganiserad klump under den gulgröna loggan. Allas blick trevar och söker efter butikspersonalen som vi vet gömmer sig någonstans på andra sidan glasdörren. Kanske är det så här det känns att vara statist på The Walking Dead.

Timbroianen inom mig vaknar, inte helt olikt en zombie.

Det är när jag står här och väntar på att den sista minuten ska slå över som min innersta liberal väcks till liv. Timbroianen inom mig vaknar, inte helt olikt en zombie från ovan nämnda tv-serie. Den mumlar och letar sig in i mitt medvetande, hungrig efter en enda sak: Lättare tillgänglig alkohol. Klockan slår över och visar 10:00.

Butikspersonalen ler när de med en van handrörelse vrider om någon nyckel och dörrarna öppnas. De hälsar oss god morgon, men jag är den enda som svarar dem. Klumpen rör sig inåt som en enda människa.

Förlusten mot Winefinder

Vad smidigt det hade varit om jag i stället kunde beställa hem alkoholen, hinner jag tänka innan jag inser att det nu faktiskt är möjligt. Systembolaget förlorade trots allt sitt överklagande mot det danska företaget Winefinder, vars affärsmodell går ut på hemleveranser av vin.

Mellan det marknadsliberala EU och Sveriges alkoholmonopol är det kanske inte till någons förvåning att EU:s lagar återigen ställer sig över det svenska regelverket. Liberalen i mig väser till. Är det inte på tiden att vi kan köpa kyld öl i vanlig butik även i Sverige?

Det är en lockande tanke, men den stridande socialisten i mig pratar tydligare än väsningar. Är lättare tillgänglig alkohol viktigare för oss än folkhälsan? För det är faktiskt det som står på spel. I Finland finns alkohol att tillgå i vanliga butiker. Kanske är det därför ingen slump att Finland också toppar högsta andelen med alkoholrelaterade skador och dödsfall i Norden.

Det är en trend som följer en liberal alkoholmarknad. I jämförelse med Norge, Danmark och Finland, där alkoholen är lättare tillgänglig, har Sverige med sitt alkoholmonopol färre fall av alkoholrelaterade sjukdomar. Folkhälsomyndigheten menar att alkoholrelaterad cancer står för en tiondel av alla cancerfall hos kvinnor i Sverige.

Bakom mig hör jag hur ölburkar pyser till när den oorganiserade klump jag äntrade butiken med sakta rör sig mot en solkysst parkbänk.

Dra i nödbromsen?

Hur ska den liberala drömmen om ett sönderslaget monopol och billigare alkohol åt alla fungera tillsammans med Sveriges ambitioner om att ha en välutbyggd och tillgänglig välfärdsapparat? När vi å ena sidan ser att en mer tillgänglig alkohol innebär ytterligare ansträngningar på sjukvården – har vi då inte ett ansvar mot skattebetalarna att dra i nödbromsen och medvetet föra talan för en politik som inte belastar vården mer än nödvändigt?

Eller är liberaler redo att genomföra de skattehöjningar som kommer krävas när fler människor står i kön till cancervården? Jag lägger upp min alkohol på kassabandet. I kassan sitter samma tjej som öppnade dörren åt mig. Vi utväxlar några korta ord och önskar varandra en trevlig dag.

Allt som allt tar besöket ungefär tio minuter innan jag är ute på gatan med en påse som klirrar så där igenkännligt. Bakom mig hör jag hur ölburkar pyser till när den oorganiserade klump jag äntrade butiken med sakta rör sig mot en solkysst parkbänk. Idag delade vi alkoholmonopolets kö.

I framtiden delar vi kanske cancervårdens. Allt beror på vilken politik vi väljer att föra, och om folkhälsan är viktigare än rätten att köpa kyld alkohol i matbutik.