För drygt ett år sedan fick Jens Rugseth rafsa ihop sina ägodelar i all hast och fly undan sitt hemland, Norge. Tillflyktslandet blev ett annat bergigt rike i Europa: Schweiz.

Oroligt vankar han nu av och an på sin nya tillflyktsort.
– Det är svårt att sälja bilar hemma i Norge nu, konstaterar han i radioprogrammet Konflikt i P1.

Schweiz har den senaste tiden sett en ny typ av flyktingvåg. Men det är kanske inte en vanlig typ av flyktingar. Det är en våg av människor som inte flyr undan bomber.

Rugseth och hans miljardärkompisar flyr undan den norska förmögenhetsskatten. Totalt rör det sig om drygt 60 personer. Han kallar sig själv för skatteflykting. När reportern frågar honom hur mycket pengar det årligen rör sig om för Rugseth svarar han:
– Cirka 15 miljoner kronor.

15 miljoner kronor årligen. Det är vad den norska miljardären Rugseth flyr från att betala i förmögenhetsskatt.

Avundsjuk på Sverige

Men han hade likväl kunnat fly till Sverige. Rugseth blickar med avund på Sverige och pratar om att de svenska skattereglerna för verksamhetsägare är bland de bästa i världen. Hade Rugseth och hans miljardärkompisar istället flyttat till Sverige hade de fått fortsätta att betala förmögenhetsskatt i Norge i tre år eftersom Sverige inte har någon förmögenhetsskatt. 

Det är anledningen till att de flyttar till Schweiz. Där finns det en förmögenhetsskatt, men den är väldigt låg. Till skillnad från förmögenhetsskatten i Norge som höjdes från hela 0,85 procent till runt 1 procent.

Under 80-talet började Sverige förändra skattesystemet och till sist slopades förmögenhetsskatten 2007 av regeringen Reinfeldt.
– Vi (Sverige) är det land i västvärlden som har sänkt skatten mest på tillgångar. Vi har tagit bort fastighetsskatt, förmögenhetsskatt, arvsskatt och gåvoskatt, säger ekonomijournalisten Andreas Cervenka i programmet.

2 418 miljarder

Cervenka hänvisar till en rapport från Bank for International Settlements som kom fram till att sänkta skatter på arbete och höjda på kapital ökar den ekonomiska jämlikheten. Frågorna om att beskatta kapital har varit tungrodd då Sverige haft en högermajoritet i riksdagen sedan 2006.

I sin bok Girig-Sverige redogör Cervenka för hur Sverige fått en explosionsartad utveckling av miljardärer. 1 700 procents ökning av miljardärer mellan 1996 och 2021 och en ökning av deras tillgångar på 3 000 procent. 82 svenska dollarmiljardärer äger tillsammans 2 418 miljarder.

Den svenska högern har gjort ett skickligt arbete med att få vanligt folk att tro att deras politik på något sätt gynnar dem. I valet 2022 röstade 44,3 procent av arbetarväljarna på S, V eller MP. Vi som varit med ett tag minns nog Moderaternas valslogan inför valet 2006, ”Det nya arbetarpartiet”.

Samtidigt erbjuder inte oppositionen alltför högljutt motstånd i frågan om kapitalskatter. I förra veckans Agenda sa Magdalena Andersson att S är öppna för att diskutera vilka kapitalskatter man kan höja. Öppna för att diskutera. Vad nu det innebär.

Välfärden inget för Rugseth

Rugseth konstaterar i programmet att det är fint för honom att bo i Schweiz då han inte är i behov av så många offentliga tjänster. Välfärden är inget för honom.

I skenet av den svenska välfärdens kris och antalet svenska miljardärer är det svårt att inte känna en ilska över att det verkar finnas ganska mycket kapital som inte beskattas hårdare.

Trots att flyktingen Rugseth har svårt att sälja sin Aston Martin hemma i Norge verkar han ha hittat en nödlösning på problemet i sitt nya hemland.

Han har köpt sig en Porsche.