Debatten om drag queens vara eller icke-vara i offentligheten tycks aldrig dö ut. Och här ska den nu få fortsätta.

I höstas blossade det upp rejält i media och i politiken. Lady Busty och Miss Shameless läste sagor för barn på bibliotek runtom i södra Sverige.

Osmakligt, menade lokala SD-politiker som hade svårt att hålla en armlängds avstånd till kulturen och försökte i Trelleborg och Kalmar att stoppa sagostunderna.

Men. Nu har alltså drag queens fått ett eget program på SVT som heter Drag Race Sverige. Utöver att programmet är otroligt underhållande finns det framför allt en annan aspekt som gör det här programmet väldigt bra och viktigt: Det är finansierat av oss alla.

Public service skildrar livsstilar

Public service. Sveriges Television. Våra skattepengar har gått till det här.

Public service har ett representations- och mångfaldsansvar att skildra olika typer livsstilar och uttrycksformer. För ett mer öppet och inkluderande samhälle är det viktigt att vi alla är med och bidrar till att olika typer av människor skildras i tv.

Nu blir det hordans!

Då har jag inte ens börjat prata om underhållningsvärdet i programmet.

Vem vill inte se 86-åriga Siw Malmkvist som domare tappa hakan när Santana Sexmachine utför en poledance i en utstyrsel som för tankarna till en rå och skitig industrilokal i Hamburgs hamnområde en tisdag morgon klockan 07:30, hög på syra och svampar?

Samtidigt som Admira Thunderpussy står i kulisserna och utbrister: ”Nu blir det hordans! Fram med poppers!”?

Jag visste inte att jag ville det, men med facit i hand var det exakt den här typen av tv jag ville se.

Pippi Långstrump som trasdocka

Något som också tilltalar är att det är ett program fullt av divalater och dräpande oneliners. 

Avsnitt två inleds med att programledaren Robert Fux välkomnar deltagarna med att ropa: ”Åh! Finpigor och galakärringar!” till drottningarna.

Vidare i programmet slänger Siw Malmkvist ur sig: ”Så går det när man inte går i skolan!” till Vanity Vain vars utklädnad för tankarna till Pippi Långstrump som trasdocka.

Men programmet är också viktigt av fler anledningar än att det är finansierat av våra skattepengar: Det är bildande.

Brasilianska Fontana berättar i programmet att Brasilien är ett av de länder där det dödas flest HBTQ-människor i hela världen och om hur svårt det är att vara homosexuell i Brasilien. I Sverige kan Fontana för första gången uttrycka och röra sig fritt.

Tack Ivar Arpi-högern

Jag har inte sett den amerikanska förlagan till Drag Race Sverige, Amerikanska RuPaul’s Drag Race.

Jag tror kanske inte heller att jag hade blivit nyfiken på Drag Race Sverige om inte Ivar Arpi-högern och SD stormat så kring sagoläsande drag queens. Så tack för det.

Drag queens kommer inte sluta finnas eller sluta uppträda för att man försöker tysta ner dem. Tvärtom.

Som en av deltagarna, skånska Elecktra, säger i programmet: Unna dig.

Unna dig en titt på Drag Race Sverige.