Senaste tiden har vi kunnat läsa mycket om gapet mellan kvinnor och män.

Väldigt många verkar tycka att det finns stora utmaningar med att försöka interagera romantiskt med det motsatta könet. 

Kan man få allt?

En kvinna som är rolig nog att ta med till grabbarna, ordnad nog att ta hem till morsan och samtidigt ”chill” nog att låta dig ta all tid i världen på att bestämma dig för om det blir något eller inte?

Finns mannen som eftersträvar den jämställda relationen i praktiken, men som ändå har fingertoppskänsla nog att veta när du vill bli konservativt överraskad med presenter eller strypsex? 
 
Många har försökt förstå, slitit sitt hår och det har skrivits spaltmeter om allt ifrån att män borde skärpa sig och va ihop, kvinnor som tvingas projektleda och istället borde riskera sexuellt våld för det är sexigare med män som tar initiativ och att otrohet är antingen riktigt fett eller nyliberalism och därmed riktigt knas

Kvinnor är som bekant från Venus. Män från Mars.

Kvinnohat-kortet

Förvånande nog är Venus, om man ska lita på kulturdebatten, en plats där man får bete sig lite som man vill, kräva precis allt och blir man då ifrågasatt kan man alltid dra till med ett gott “kvinnohat” till alla som kommer med invändningar.

Mars, däremot, är en plats där man får göra som man vill, inte behöver förklara varför och där all form av ansvarsutkrävande gör människor till kontrollerande psykfall. 

Inför alla hjärtans dags hetero-dejter vill jag med anledning av detta ofantliga gap kommer med lite medskick.

Kanske kan några av er, med lite hjälp på traven, ha en helt ok kväll där ni varken går därifrån besvikna eller med lust att ge er in i kulturdebatten.  

Kanske inte, vi får se. 

För dig som dejtar en kille: 

Drick öl

Killar älskar när tjejer dricker öl. Antar att det skapar en illusion av närhet vilket tyvärr är den enda sorts närhet vi med säkerhet kan anta att alla grabbar klarar av. 

Kolla upp ett intresse killen i fråga har

Och låt honom pågå en stund om detta. Det finns inget som gör en kille så glad som när han får pågå. Eller hans intresse. Öppet mål.

Klaga inte över att rakat benen i onödan

Gör inte mer ansträngningar med ditt utseende än vad du orkar utifrån att dejten blir så där. 
Det finns inga garantier. Att klaga på att du rakat benen i onödan får faktiskt stå för dig. 

Undvik att gå in alltför mycket på dina framtidsvisioner 

Ditt stalkande (som resulterat i att du har koll på vart snubben dricker sin lyxkaffe och spenderar sina somrar) kommer att märkas. Killar gillar varken stalking eller överdriven planering. 

Försök att inte projicera allt andra killar gjort förut 

Det var oskönt av din förra dejt ghostade dig och visst är det omoget att inte veta huruvida man vill ha kids eller inte när man passerat 30. Men oskönast av allt är ändå en tjej som man inte känner och som ställer massa konstiga krav på en. 

Allmän sinnesstämning att eftersträva:

Chill 

För dig som dejtar en tjej: 

Planera något

Det spelar ingen roll vad det är eller huruvida det ens blir av. Tjejer kommer att tolka detta som en perfekt mix av handlingskraft och avlastning. Och tjejer ÄLSKAR avlastning. 

Ställ frågor

Det kan hjälpa dig att hålla liv i ett samtal och ingen verkar vilja erkänna att korsförhör är otroligt avtändande. Tvärtom påstår många tjejer att det är viktigt så bara gör det. 

Om tjejen är normsnygg; säg att hon är smart

Hon behöver inte vara det men då sannolikheten är att hon hört det färre gånger är det ett billigt sätt för dig att skina. Om tjejen är smart; säg att hon är snygg (av samma anledning). 

Klä dig som Pär Lernström

Tjejer älskar den där fräscha, lagom tråkiga stilen. Den utstrålar en lagom ansträngning utan att riskera att hon känner sig hotad eller nedklädd. 

Erbjud dig att plocka notan

Är tjejen självutnämnd feminist (vilket hon då lär ha nämnt på dejten) kan du problematisera ditt beteende och shamea henne till att splitta den med dig.

Är hon det inte har hon med all sannolikhet spenderat mer pengar på att göra sig i ordning inför dejten. Det går med andra ord jämnt upp. 

Allmän sinnesstämning att eftersträva:

Att du bryr dig mer än vad du egentligen bryr dig.

Du kanske ska gå i terapi

Och kom ihåg:  
 
En partner är inte en förlängning av dig själv.

Dennas existens är inte att boosta ditt ego eller din sociala status.

För dig som har skaffat dig en kravlista blir tipset att släppa sargen. Kanske är det just den och det du tror dig vilja ha det som håller dig ifrån att träffa den som kan få dig att känna pirr, lugn eller vad du nu söker.

Om en tjej är längre än dig eller om en kille jobbar på ICA säger väldigt lite om hur bra ni skulle kunna ha det ihop. 

It ain’t that deep.

Mitt sista, och kanske viktigaste tips går ut till samtliga som söker hyfsat sunda relationer: Kliv ur dig själv och inse att du inte är perfekt.

Lär dig att se och acceptera dina egen och andras mänsklighet. Om du inte kan det så kanske det ändå är terapi och inte en dejt du behöver. 

Och herregud, låt en dejt bara vara en dejt och försök ha lite kul. It ain’t that deep.