Återigen fylls nyheterna av välfärdsbolagens fiffel. Friskolekoncernen Academedia är återigen tagna på bar gärning med att manipulera skolsystemet.

Omsorgsjätten Humana har fått sitt tillstånd att bedriva personlig assistans, hemtjänst, ledsagarservice och avlösarservice indraget av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Politiker pratar om att begränsa vinsterna – men vi behöver gå längre. Det är dags att ta tillbaka driften av välfärden.

I DN rapporteras om hur skolkoncernerna startat egna hemsidor, som ger sken av att guida eleverna i gymnasievalet.

På webbsidor som ”gymnasiekoll.se” får eleverna frågor om livsstil och intressen, gillar du tacos eller sushi bäst? Sedan kommer förslag på skolor som kan passa dem – men såklart bara skolor som ingår i den egna koncernen, i det här fallet Academedia. 

Skolvalet bara för A-elever

För eleverna blir det en konstgjord upplevelse av valfrihet. Och kanske så är det så vi bäst kan beskriva systemet med skolval – en konstgjord upplevelse av valfrihet.

För även om elever söker information bredare, exempelvis genom Skolverkets sida utbildningsguiden.se eller den oberoende sidan gyrank.se, så är valfriheten en chimär.

Ditt skolval är begränsat av dina betyg – för det är elevernas snittbetyg som avgör vilka skolor de kan komma in på.

För de grundskoleelever som fått alla A är valfriheten nästan oändlig.

De kan välja de bästa skolorna i de finaste områdena. Har du låga betyg är valfriheten desto mer begränsad. Då får du söka dig till de minst populära skolorna.

Muharrem Demirok kritisk

Egentligen är det bisarrt. De som har klarat grundskolan bäst, och förmodligen har bäst förutsättningar att klara gymnasiet, ska få gå på den bästa skolan. De som klarar sig sämst ska gå på den sämsta skolan.

Som om systemet är riggat för att maximera ojämlikheten.

Allt fler har börjat ifrågasätta det fria skolvalet, nu även inom borgerligheten.

Muharrem Demirok, nyvald ledare för Centerpartiet, gav som sitt första löfte att reformera skolpengen.

Till och med i Tidöavtalet finns formuleringar om vinstbegränsningar för nystartade friskolor och skärpta krav.

Från Socialdemokraterna kom redan 2018 förslaget om att förbjuda reklam för skolor – ett förslag som tyvärr aldrig blev verklighet. Kanske kan det komma tillbaka. Likaså har man i lång tid drivit frågan om vinstförbud i välfärden. 

Tyvärr räcker det inte med regleringar av vinst och hårdare krav på välfärdsbolagen.

Humana är ett bra exempel på det.

Underbemanning och vanvård

Under en längre tid har personalen larmat om att de inte kan ge vård efter behov. I Kalmar har anonyma brev vittnat om underbemanning och att det luktar kiss på hela Humanas äldreboende. 

I Örebro tog kommunen över boendet Berggården efter larm om vanvård. I Hagfors for flera barn illa på HVB-hemmet Platea. För när 5-årige John Walters dog lades hela hemmet ner. 

Så kom beslutet från IVO om att tillståndet dras in för delar av Humanas verksamhet. Men då är skadan redan skedd. De äldre har redan vanvårdats. John Walters kommer inte tillbaka.

Samma sak gäller för skolan. Barnen som lurades in på de sämsta gymnasierna har redan gått miste om tre års utbildning.

Ojämlikheten har ökat. Det spelar ingen roll att Academedia lovar att förtydliga informationen på sina hemsidor.

Det behövs mer än reglering av välfärdsbolagens vinster och tillbakadragna tillstånd.

Det behövs en politik som svarar på hur vi kan ta tillbaka driften av välfärdsbolagen i offentlig regi.

Än så länge har inget av partierna ett svar på hur det ska gå till.