När Zara Larsson på P3 Guld har på sig ett klädesplagg rapporterat från välansedda designern Raf Simons, där en del av trycket föreställer den norska högerextrema hårdrockaren Burzum, är reaktionerna många och hårda.

Det blir ramaskri i media och SVT, SR, Svd, Aftonbladet med flera trycker upp stora rubriker – ‘det här ska hon fan inte få komma undan med’ är känslan. 

Även om det är fel att Zara Larsson har på sig ett högerextremt tryck, är det mycket osannolikt att det skulle vara medvetet.

Larsson har flera gånger uttryckt vänstersympatier samt tagit starkt avstånd från högerextremism.

Vad jag kan se har Raf Simons nazisttryck aldrig uppmärksammats tidigare. 

Senare visade det sig också att designern i själva verket var den mer okända Dilara Findikoglu. Märket har dock tidigare burits av artister som Lady Gaga, Bella Hadid och Madonna.

”Vet inte så mycket om nazister”

Här om veckan orkestrerade högerextrema Christian Assar Peterson en debatt mellan Rasmus Paludan och journalisten Bilan Osman om koranbränningar.

Paludan hade i debatten som publicerades på högerextrema propagandakanalen Exakt24 på sig sin favoritjacka, av märket Thor Steinar, och berättade bland annat att han är “trött på att bli associerad med högerextremism” och att han “inte [rör sig] i högerextrema miljöer”. 

Paludan jämförde medierapporteringen om honom med nazisternas judiska nidbilder, men klämde också i nästa andetag in att han inte “vet så mycket om nazister”.

Kläder förbjudna i Tyskland

Paludans jacka är som sagt från Thor Steinar, och det sätter hans uttalanden i ett absurt ljus.

Thor Steinar-kläder används nämligen av (i synnerhet tyska) nynazister som en så kallad dog whistle.

Trots Tysklands kriminalisering av nazistsymbolik har märket närmat sig gränsen med en logga som liknar två förbjudna nazistiska symboler.

I Tyskland är användning av Thor Steinar-kläder i offentligheten närmast liktydigt med att bära en svastika – märket har bland annat en hel klädlinje döpt efter arbetslägret Nordmark, och är förbjudet att bära i tyska riksdagen.

Paludan görs legitim

Det är inte någon hemlighet att Thor Steinar är nazistkopplat, eller att Paludan åtskilliga gånger på både danska och svenska uttryckt militanta fascistiska åsikter.

Trots detta porträtteras han allt för som en “islamkritiker” och tillåts vara en, måhända högerextrem, men trots det legitim, röst i debatten. 

Varför ser reaktionerna så olika ut i fallet Zara Larsson och fallet Paludan?

Medias rapportering är ju egentligen bara en spegling av vad folk tycker är läsvärt, och de olika måttstockarna är talande för en mycket större tendens – det är så mycket högre i tak när högern gör fel, än när vänstern gör fel.