Det finns, tro det eller ej, få moderater som varit inblandad i lika många skandalupplägg som Gunnar Axén.

Axén kommer från Norrköping och var aktiv i kommunpolitiken en gång. Det råkade jag också vara och fick ett uselt intryck redan då. Vi ska återkomma till detta, men först en liten tillbakablick. 

Under tisdagen, segerrusig av en blåbrun valseger och kanske inspirerad av Linus Bylunds ”journalistrugby”, twittrade Axén följande om public service:  

Ett råd till Moderaterna och Sverigedemokraterna inför regeringsförhandlingarna vad gäller ’public service’: En cancersvulst opereras bort helt, man lämnar inget kvar för då börjar den växa igen.” 

Allra-skandal och TV-kast

Efter en karriär som riksdagspolitiker fram till 2014, då han också blev känd för att ha velat kasta ut sin tv (!) efter poeten Athena Farrokhzads sommarprat i radio, har han lagt sitt yrkesliv på att bli vad man vid det här laget kan kalla för skandalstyrelseproffs.  

Först ut var finansföretaget Allra som sysslade med bland annat pensioner, där Axén tog över styrelseordförandeposten efter att tidigare ordförande fattat misstankar om företagets verksamhet och Allra blivit avstängt från premiepensionssystemet.  

Strax därefter gjorde ekobrottsmyndigheten entré, genomförde en räd, hovrätten dömde för brott och VD samt x antal chefer sitter nu i fängelse.  

Gunnar Axén styrelseproffsade vidare, kallade mellan varven en undersköterska för en ”egoistisk parasit”, och har nu landat hos ett bolag som kallar sig Verifiera.  

Säljer uppgifter om psyksjuka

Verifieras idé är att sälja bakgrundskontroller, framför allt domar, i stil med kändare företag som Lexbase.

Tanken är att arbetsgivare snabbt och enkelt ska kunna kolla kandidaters och anställdas brottsregister med mera. För Integritetsmyndigheten och alla andra anständiga är det där ”med mera” ett rejält problem.  

Verifiera säljer nämligen alla typer av domar, inklusive sådana från förvaltningsrätten, där uppgifter om människors hälsa framgår.

Det handlar om information från människors svåraste stunder i livet – psykiatrisk tvångsvård eller ärenden mot Försäkringskassan.  

I regel är den här typen av uppgifter på privatpersoner skyddade. Men på detta gör Gunnar Axén nu pengar genom diverse kryphål.

Granskas av media 

Allt har naturligtvis rapporterats av svenska medier, liksom public service.  

Kanske är det därför Axén ännu en gång tjurar på media och vill skära bort ”cancersvulsten”.  

Turerna kring Verifiera ger nog mer än en flashback tillbaka till Allra-skandalen eller till de turer som omgärdade att han lämnade riksdagen.  

Så här är det: om du ständigt hamnar i blåsväder är det antagligen dig det är fel på. Om Axén vill få ett lugnare liv borde han granska sig själv och inte public service.  

Mot svensk traditionell media borde han faktiskt vara tacksam. 

Borde vara tacksam

I ett Sverige dominerat av alternativmedia skulle ryktesspridning kring både hans privata förehavanden och styrelseengagemang säkert ge många klick. 

Det där snacket i Norrköping, som ursprungligen gav mig ett uselt intryck, är precis vad alternativmedierna går igång på. I seriös media hindrar dock pressetiken publiceringar, eftersom alla anklagelser kräver bevis.  

Jag kan dock konstatera följande:

Allt Axén hatar har i slutänden skyddat honom. På så sätt har han kunnat fortsätta sin karriär och plundra pensionärer och sjukas framtidsutsikter.