Häxans metallputs är en hushållsprodukt som funnits i svenska hem i minst 100 år. Magisk rengöring, helt enkelt.

Sedan ett år har man byggt ut med nya produkter och vad jag antar man kan kalla för en flagship store på Götgatan på Södermalm i Stockholm.

Här kan man köpa den klassiska metallputsen, allrengöring, kalkborttagning och kristaller.

Häxan har diversifierat verksamheten, från rengöringsprodukter till new age. Jag har kommit hit för att ta reda på valresultatet.

Hos Häxan på Götgatan har de nämligen diskmedel, ugnsrengöring och drop-in på tarotkortsläsning.

I kamp mot Novus

Sedan valspurten har SVT och Novus börjat publicera dagliga opinionsundersökningar. I skrivande stund ser grafen ut som en DNA-slinga. Med misstänkt jämna intervaller byter majoriteten plats mellan blocken.

Min tarotläsare möter mig i dörren. Det var mindre drop-in än väntat och jag har behövt boka tid, men vid det här laget är jag beredd att slå knut på mig själv för att hinna före Novus.

Det är strax efter lunch en fredag och ACNE-jackor och helskägg traskar förbi butiken. Jag blir plötsligt osäker på etiketten och har ingen aning om hur man beter sig inför en tarotläsare i en professionell miljö.

Vad är ens korrekt titel? Spåherre, häxmästare? Jag tittar upp på hyllan Häxans all-rent och tänker själaskrubbare men vet inte hur långt ordvitsar kommer ta mig i social kompetens.

Tarotläsningen ska ske i ett litet hörn av butiken och jag får slå mig ned vid ett bord fullt av magiska symboler.

Min tarotläsare slår sig ned i en gigantisk rottingtron med påfågelmotiv mittemot, ber mig dra för sammetsdraperierna om oss och presenterar sig som Stefan.

Stefan är trevlig och den mest välklädda person jag sett på ett halvår (den förre var vad vi kan kalla UFO-forskare). Han bär en brun tredelad kostym till en brun skjorta. Om fingrarna bär han en ring som drar min uppmärksamhet från tarotkorten.

Jag är nationen Sverige

Stefan frågar om det är första gången jag blir spådd. Det är det inte.

En nära vän, sagda UFO-forskare, har då och då lagt tarot på hemmafester när man egentligen borde gått hem för länge sedan.

Jag vet att man måste fokusera intensivt på sin inre frågeställning. För en gångs skull är jag alltså nykter så det här borde gå bra.

Just nu är jag inte jag. Det är inte min, Lottas, framtid som ska spås. Mina tinningar spänns.

Jag är landet. Nationen. Sverige.

Stefan börjar kupera leken och spänningen lägger sig mellan de svarta sammetsdraperierna.

Jag har inte berättat för Stefan att det är valresultatet jag är ute efter. Det kan förstöra läsningen. Moderata riksdagsledamöter brukar ofta säga att alla journalister på SVT lutar vänster och att det påverkar nyhetsrapporteringen.

Jag vet inte hur de politiska sympatierna ser ut i spådomsbranschen, varför hemlighetsmakeriet känns nödvändigt för att undvika bias.

Stefan kuperar leken våldsammare. Ett efter ett ramlar korten ur. Vissa på bordet, andra ned på golvet. Han plockar upp dem och lägger dem framför oss.

Det är universum som valt ut just dessa. Dessa kort innehåller svaret på min frågeställning.

Jag är landet. Nationen. Sverige.

Knivhuggen från höger och vänster

Först är jag osäker på om det fungerat. Vanligtvis fokuserar tarotläsning på en individ.

Den stora och lilla arkanan ska svara på vart en själ befinner sig på sin vandring. Vad som kom tidigare, varför man är här, vad som kommer sedan om man lyssnar på korten och därmed på sitt inre.

Stefan andas in och granskar korten. Det mittersta visar en drunknande gestalt som faller allt djupare i midnattsblått vatten. Figuren är omgiven av klockor, Ten of Bells står på kortet.

Jag är landet. Nationen. Sverige.

Jag tror det fungerar. Stefan berättar om något som alls inte stämmer in på mig, Lotta.

Enligt korten befinner sig min själ på en svår plats och känner sig nedgjord, som att jag blivit knivhuggen i ryggen om och om igen. Kortet bredvid, Explorer of Candles, symboliserar en kreativ framåtperson som kört över mig.

Är det Greta Thunberg?

Jag, Lotta, känner mig inte särskilt knivhuggen trots att jag omger mig med en massa kreativa framåtpersoner. Ingen av dem har kört över mig, tvärtom har de snarare föst mig framför sig.

”Knivarna har liksom kommit från både höger och vänster.”

Nu är jag helt säker. Det är Sverige han pratar om.

Elpriset, bristen på beredskap – allt har byggts upp av både höger- och vänsterblock. Ingen engagerade sig i kärnkraftverkens finansiering förrän allt blev en valfråga.

Marknadsskolan har beretts av Socialdemokrater och Moderater. Effektiviseringarna i välfärden görs i blå, röda och blocköverskridande regioner och kommuner.

Men vem är den kreativa personen som fått oss att känna oss överkörda?

Greta Thunberg som ständigt påminner oss om valrörelsens bortglömda fråga klimatet? Kanske Kristdemokraternas policychef Johan Ingerö som fått Ebba Busch att ränna runt med en falukorv?

Nationen är inte ett offer

Det är farligt att fastna i gamla oförrätter säger korten enligt Stefan. Det är dags att resa sig och gå vidare.

Kortet The Shadow, i andra lekar känd som Djävulen, varnar oss för sorgen i offerskap. Men tar vi hand om oss själva och ”vårt inre barn” och ”blir mamma” åt oss kan vi gå vidare och läka.

Allt låter misstänkt likt en blocköverskridande regering. SSU kallar numera Magdalena Andersson för mamma på sin TikTok.

Jag ber Stefan att säga mer om framtiden. Än så länge har vi mest rört oss i nuet.

Han kuperar leken med vänsterhanden igen. Jag lutar mig framåt och fokuserar. Nationen. Sverige. Landet. Snart får jag veta.

Plötsligt exploderar kortleken. Ett regn av kort faller ned över bordet och golvet.

Stefan lägger fram de fyra första han plockar upp. Resten av nationens öde förblir hemligt.

En global ledare

Om, men bara om, vi övervinner offerskapet och oförrätterna vi drabbats av kommer framtiden bli ljus.

En kreativ explosion och en omvårdande återfödelse tack vare Mystic of Candles och The Nurturer.

Nu kan leken inte säga oss något mer. I stället får jag välja en ny lek, varifrån Stefan kuperar fram tre kort. Dessa representerar vad min, nationens, själ har att säga oss just nu.

De första korten talar om konflikt – valrörelsen – och vikten av att utveckla vår spirituella verksamhet – Miljöpartiet.

Det sista kortet är det starkaste. Stjärnbildningen Plejaderna ska tydligen ge oss energi. Det är aldrig försent att förändra framtiden säger de.

They are calling on you to be a leader of the future. To hold a clear vision of what’s possible. To dream a new world into being.”

Sverige in i Nato.

Går hem med såpa och salvia

Novus DNA-slinga har fortsatt röra på sig. En observant twittrare har anmärkt att det verkar som att SVT:s dagliga opinionsundersökningar helt beror på vilken dag väljarna blir tillfrågade.

Stämmer Novus väljarbarometer innebär det rödgrön seger, eftersom valet ligger på en söndag.

Min tarotläsning är slut. Sammetsdraperiet dras upp igen. Innan jag går plockar jag med mig en flaska all-rent och salvia, man vet ju aldrig.

Och ja, min diskbänk är magiskt ren och tarotläsningens siande känns fortfarande lika sannolik som dagliga opinionsmätningar.