Idag när jag kopplade min hund tänkte jag på hur man också skulle kunna koppla människor som kan utgöra ett hot.

Ni vet, de där ”andra”. Med ”de andra” menar jag inte de som talar dålig svenska eller bor i det som vanligtvis kallas för utsatta områden.

Nej, jag menar de som faktiskt har inflytande och makt. Rika och kända människor, alla som gör utspel för att kontrollera de andra andra.

Jag vill vända blicken mot dem.

Riskerar fängelse

Vad vet vi egentligen om de personer som till exempel bedriver privata bolag inom den privatiserade välfärden? Har de ADHD?

I så fall löper de stor risk att hamna i fängelse, enligt någon undersökning som Moderaterna hänvisar till i ett av sina senaste utspel.

Moderaterna snackar om att snabbtesta barn, men vad händer när barnen vuxit upp och plötsligt driver företag?

När jag som facklig representant kontaktas av en medlem för att företaget till exempel inte betalat ut semesterersättningen när anställningen upphört brukar jag i normalfallet ta kontakt med arbetsgivaren och tillsammans med dem försöka reda ut vad som hänt.

Men nu har jag fått den här nya idéen, om kontroll.

Innan facket inleder några som helst samtal borde vi i stället få kräva ett snabbtest av arbetsgivaren för ADHD.

För om det skulle visa sig att arbetsgivaren har ADHD så borde vi kanske i stället direkt lämna över ärendet till Polismyndighetens avdelning för ekonomisk brottslighet.

Otryggheten i rika områden

För om det finns personer med ADHD på ledande poster i ett välfärdsföretag så är ju risken, med högerns nya logik, hög att det faktiskt handlar om ett brott.

Felaktigheter kan vara något som arbetsgivaren satt i system för att lura hederliga arbetare på sin rätt till ersättning.

Det pratas om otrygghet och utsatta områden, men ingen verkar ha tänkt på den stora otryggheten i välbärgade bostadsområden.

Fler personer från dessa bostadsområden anlitar säkerhetsföretag och väktare.

I riktigt rika områden byggs ”panic rooms” – ett slags skyddsrum där man kan gömma sig om en inkräktare kommer – och samtidigt drömmer allt fler om gated communities, inhägnade bostadsområden.

Men vart kommer hotet egentligen ifrån – är det de rika som själva utgör ett hot?

Att de liksom stängt in den ekonomiska brottsligheten bakom egna grindar, väl bevakade av egna inhyrda väktare?

Ökar otryggheten

Borde vi inte sätta in åtgärder för att förhindra att dessa rika och kända blir fler?

De tycks ju bidra till ökad otrygghet i sina egna – utsatta – bostadsområden. Här pågår en slags segregering som borde motverkas.

Ska vi tvångsförflytta dem? För deras egen skull, tänker jag.

Enligt Andreas Cervencas bok ”Girig-Sverige” ökade antalet svenska miljardärer under pandemin med i snitt 14 stycken varje månad.

Ingen verkar ha tagit reda på om dessa miljardärer har ADHD.

Tänk om man kunde koppla dem, exempelvis genom att topsa dem, och förvara deras DNA i ett polisregister, för att på så sätt effektivisera arbetet mot den ekonomiska brottsligheten i Sverige?

För ekobrott drabbar ju inte någon enskild person, det drabbar oss alla när de andra – de välbärgade – fifflar med skatter och bidrag.