”Vem kallar du brun!?” röt Jimmie Åkesson åt Miljöpartiets Per Bolund i Agendastudion förra hösten.

Sedan dess har första delen av Sverigedemokraternas vitbok om partiets rötter publicerats, och visst var rötterna bruna.

Ändå får man inte säga brun eller blåbrun om Moderaternas, Kristdemokraternas och Liberalernas samarbete med Sverigedemokraterna.

Så vad ska vi säga då? Här kommer ett antal förslag på nya epitet när du vill undvika brun men ändå kalla en spade för en spade.

Istället för Quisling…

Vidkun Quisling var den norske statschefen som blev synonym med ”förrädare”.

1942 tog han med nazisternas stöd över regeringsmakten i Norge efter att den demokratiskt valda regeringen tvingades fly till Storbritannien i och med ockupationen.

Ett par år tidigare hade Quisling uttryckligen önskat att Tyskland skulle ockupera Norge, då det skulle göra det möjligt för hans parti Nasjonal Samling, ursprungligen ett kristet-konservativt parti, att driva sin politik.

70 år senare blir både Kristdemokrater och Moderater riktigt arga om man kallar dem Quislingar i och med samarbetet med ett parti som har nazistiska rötter. Så blir även Sverigedemokrater när man påtalar deras samtida Rysslands-kopplingar.

säg Philippe Pétain

Men Vidkun Quisling var naturligtvis inte Europas enda totalitära kollaboratör.

En annan var Frankrikes Philippe Pétain vars efternamn fortfarande används som svordom i Frankrike, liksom regeringen i Vichy som han ledde efter Tysklands invasion av norra Frankrike.

Vichy-regimen bytte ut Frankrikes tidigare motto ”Frihet, jämlikhet, broderskap” till det mer kristdemokratiska ”Arbete, familj och fosterland”.

Ett passande byte, med andra ord.

Höger: Vidkun Quisling. Vänster: Philippe Pétain

Istället för brun…

Det politiska landskapet är fullt av färg. Alla känner till att röd betyder vänster och blå höger, även om färgen röd i USA är Republikanernas färg medan blå är Demokraternas.

Rosa adopterades i Sverige av Feministiskt initiativ och både Miljöpartiet och Centerpartiet slåss om färgen grön.

Att SD brukar kallas bruna beror på färgen bruns historiska koppling till fascistiska och totalitära regimer. I Mussolinis Italien var det dock svarta skjortor som gällde, men i Tyskland bar bland annat SS en brun variant.

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Säg orange(?)

Huruvida brun är fascisternas färg eller inte skapade en stor diskussion på internetforumet Reddit, specifikt i relation till spelet Hearts of Iron IV.

En användare tillika spelare lyckades till slut få fram färgkoden och kom fram till att fascisternas färg var ”mörkt orange”.

Alla höll förvisso inte med.

Istället för von Papen..

Franz von Papen var tysk konservativ politiker precis före Weimarrepublikens fall, alltså innan nazisterna tog över.

Hans namn har ända sedan dess betecknat politiker som tror att högerextremisters stöd kommer gynna dem själva, och att högerextremismen går att kontrollera. 1933 bjöd von Papen in Hitler till den tyska regeringen. Sedan gick det som det gick.

När Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg påpekade likheterna mellan von Papen och de moderater som då ville öppna upp för ett SD-samarbete tog det hus i Twitterhelvete.

Kristdemokraternas Ebba Busch nämnde till och med texten i riksdagen.

säg Saruman

Saruman den vite i JRR Tolkiens Sagan om ringen var ursprungligen inte ond – han anlände till Midgård för att bekämpa Sauron.

En modig statsman, skulle man kunna säga, i egenskap av ordförande för det Vita rådet med ledamöter som Elrond, Galadriel och Gandalf.

Sakta korrumperades han av sin egen makthunger, och i tron att kunna använda maktens ring för egen vinning snärjdes han till slut av Sauron.

Istället för ”oberoende forskare”..

När Sverigedemokraterna skulle ta itu med sin egen historia slog partiet på stora trumman om att man hittat en ”oberoende” forskare för att skriva partiets vitbok.

Martin Kinnunen, ledare för projektet, försäkrade svenska folket och skeptiker viftades undan.

säg Sverigedemokrat

Här om veckan avslöjade så Expressen att forskaren och vitboksförfattaren Tony Gustafsson är medlem i Sverigedemokraterna sedan flera år tillbaka. Det oberoende var alltså partiberoende.

Istället för rasistisk…

säg bara rasistisk herregud