Det var efter skolskjutningen i Uvalde som NBA-laget Golden State Warriors coach Steve Kerr klev upp på podiet för att hålla presskonferens inför den föresteånde slutsplatsmatchen mot Dallas Mavericks.

Han ägnade 2 minuter och  51 sekunder åt att såga USA:s politiker.

”90% av den amerikanska befolkningen vill ha universella bakgrundskontroller vid vapenköp. Vi har 50 senatorer i Washington som håller ett helt land gisslan”, dundrade Kerr och rusade ut från pressuppbådet med tårar i ögonen.

Han syftade på den enormt mäktiga lobbyorganisationen National Rifle Association, som pumpar in miljoner dollar i amerikanska valkampanjer för att hindra nya vapenlagar att se dagens ljus.

Sverige som gisslan

Steget från en massaker i en amerikansk skola till hur vi har det i Sverige kan tyckas långt – men det är det inte.

Precis som i USA håller svenska politiker sin befolkning gisslan i den fråga som har absolut störst påverkan på samhällets riktning.

Det som, faktiskt ganska slarvigt, kallas ”Vinster i välfärden” håller på att utarma det gemensamma.

Vi ser konsekvenserna varje dag.

Varje gång Moderaternas kriminalpolitiske talesperson Johan Forssell tar till brösttoner om strängare straff är det ett resultat av den politik hans ideologikamrater drivit sedan 1980-talet.

Då, när Svenskt Näringsliv drev kampanjer för att deras medlemmar skulle få ta del av den stora påsen skattepengar genom att privatisera vård, skola och omsorg, trodde väl ingen att det skulle få följdverkningar i andra änden?

Multiplicerar ojämlikhet

I en allt snabbare, snurrigare spiral av lobbyister, public affairs-byråer, konsultbolag och före detta och nuvarande politiker, ökar ojämlikheten i en skala som år för år multiplicerar sig själv.

Den absolut mest lönsamma verksamheten i Sverige idag är att äga.

Utan arvs- och gåvoskatt, utan en fastighetsskatt värd namnet och med extremt låga skatter på kapitalvinster har Sverige blivit ett skatteparadis.

Kombinationen av att samtidigt kunna göra obegränsade vinstuttag på skattefinansierad välfärdsverksamhet – där etableringsrätten är helt fri, vare sig kommunen behöver en skola eller ej – har gjort Sverige till västvärldens mest extrema land.

Det anses plötsligt vara en medborgerlig rättighet att bli miljardär genom att sätta en egen gyllene kran till den aldrig sinande strålen av skattemedel. I alla fall i somliga kretsar.

Folket vill avskaffa vinsterna

SOM-institutet skriver i sin årliga undersökning om svenskens inställning till vinster i välfärden att den ger den ”mest stabila tidsserien”.

År efter år ligger motståndet konstant på omkring 60%. En tämligen stor majoritet av svenska folket vill alltså inte ha det på detta sätt.

Efter det senaste årets uppskruvade tonläge kring friskolor har journalistkåren äntligen börjat granska detta luftslott som är valfrihetsmyten.

Vi har glädjebetygen hos IES, Nordic International School som bedriver skola utan lärare och Realgymnasiets naturbruksutbildning utan djur.

Nu slåss näringslivet

I andra änden av journalisternas granskning slåss Svenskt Näringsliv och Timbro, Almega och Friskolornas Riksförbund med näbbar och klor för att få ha kvar sina guldplätterade kranar till den fors av skattepengar de vill fylla sina fickor med.

Kontaktytorna mellan dessa organisationer och Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna är så många och så snåriga att de knappt går att beskriva i en läsbar text på ett bräde.

Från Watma Education och Atvexas ägare Anders Hultin – som av en händelse är en av arkitekterna bakom den friskolereform han blivit miljardär på – till Friskolornas Riksförbund Ulla Hamilton, själv moderatpolitiker i Stockholm Stad.

Precis som i USA slåss de för en enda sak – sin egen makt. 

De svenska välfärdsoligarker, dess lobbyister och försvarare i riksdagen kan bara sammanfattas med ett enda namn:

De är Sveriges NRA.