När Magdalena Andersson och Ann Linde satte sig vid förhandlingsbordet med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan måste de ha tänkt på Socialdemokraternas kongress i november förra året.

Inför kongressen spåddes hårda strider mellan vänstersossar, högersossar och partiledningen. Efter kongressen åkte både reformister och centrister hem med de klubbade kongresshandlingarna och korade sig själva till segrare.

Partiledningen, och därmed Sveriges regering, fortsatte ungefär som vanligt efter eget huvud. Till och med S gamla Natolinje var bortblåst ett knappt halvår senare.

Nu har så en svensk socialdemokratisk regering slutit avtal med den auktoritära Natomedlemmen Turkiet. Erdoğan har åkt hem med handlingarna och korat sig själv till segrare.

Sveriges löften

För att få bli medlemmar i Nato har Sverige bland annat lovat Turkiet att aldrig stötta regimkritiska Gülenrörelsen eller de syriskkurdiska organisationerna PYD och YPG. Samtliga är terrorstämplade av Turkiet, men inte av Sverige.

Sverige har också skrivit under på att ”snabbt och noggrant med hänsyn till information, bevis och underrättelser från Turkiet” ta itu med alla ärenden rörande personer som Turkiet vill få utvisade.

”Sverige ska inte vara en fristad för terrorister” deklarerade Ann Linde i Ekot och Magdalena Andersson har tonat ned oron som av uppenbara skäl exploderat bland kurder i Sverige och bland turkiska dissidenter och fredsaktivister i Sverige:

”Om man inte ägnar sig åt terrorism så behöver man inte vara orolig”.

Lurigast vinner?

Frågan är om Socialdemokraterna i regeringen tror att man nu ändå ska kunna fortsätta ungefär som vanligt? Det verkar i alla fall så.

Sverige ska fortsätta implementera terrorlagar som varit på gång långt innan Ryssland invaderade Ukraina.

Man verkar räkna med att alla utlämningsärenden kommer stoppas av svensk domstol och Sverige har inget vapenembargo mot Turkiet. (Däremot ett stopp för svensk vapenexport till Turkiet sedan Turkiet invaderade norra Syrien 2019. Varje exportbeslut fattas fall-till-fall av myndigheten ISP – Inspektionen för strategiska produkter.)

Magdalena Andersson kan så klart inte stå i svensk press och säga ”ägnar man sig inte åt terrorism så.. nudge nudge wink wink svensk lag gäller och Erdoğan kan se sig om i röven efter utlämnade demokratikämpar”.

Då är rävspelet avslöjat och Turkiet kan kasta in sitt veto igen.

Kommer inte bli som tidigare

Om detta hela tiden var den svenska förhandlingsstrategin, utöver att Joe Biden räddar eländet i elfte timmen, så har regeringen fel.

Det kan inte fortsätta som vanligt.

Kurders och exilturkars rädsla för Erdoğan och Turkiets säkerhetstjänst är legitim. Kurder och turkiska dissidenter har bevakats inom Sveriges gränser i åratal.

Dagens ETC har dessutom rapporterat om svenska SÄPO:s minst sagt sagt rättsosäkra metoder mot Erdoğan-kritiska kurder.

Turkiet har kanske fått en servettskiss. Men att höra statsministern i landet man flytt till officiellt och offentligt visa förståelse för despoten man flytt ifrån påverkar säkerheten direkt och brutalt för människorna i Erdoğans skottlinje.

Kurder gömmer sig – för Sverige

Det är naivt att tro att samverkan med odemokratiska underrättelsemyndigheter inte skulle påverka svensk praxis och svensk myndighetsutövning, hur mycket svenska lagar än skulle gälla.

I Sverige har kurder, turkiska exiljournalister, författare, demokratiaktivister och fackliga aktivister börjat gömma sig.

Inte som tidigare bara för Erdoğan och den turkiska bevakningen inom Sveriges gränser – nu gömmer man sig allt mer också för svenska myndighetsögon.

Man ställer inte upp på intervjuer. Man kommenterar inte frågorna på sociala medier. Man tystnar. I Sverige, just nu, beskär människor sin yttrande- och rörelsefrihet av rädsla för konsekvenserna.

Med ett sådant facit efter Natoförhandlingarna med Turkiet har Sverige förlorat, oavsett vad som är strategin.