De politiker och partier som försvarar dagens skolsystem har hamnat på defensiven. De har inte längre opinionen med sig.  

I stället för en marknadsskola som bland annat överkompenserar de privata skolföretagen med skattebetalarnas pengar, bidrar till segregation och betygsinflation vill väljarna se något annat.  

Sekunden vinden vände till friskoleförespråkarnas nackdel började politiska kännare och tyckare spekulera i vad svaret från dessa kommer bli.

Skolmarknaden är idag en miljardbransch. Många tjänar på att den förblir det, därför kommer man också göra sitt yttersta för att försvara rådande system.

Oavsett vad det gör med samhället, lärarna och eleverna.  

Etnifierar debatten

Så om man nu varken har forskningen, opinionen eller ens retoriken med sig – vilken strategi kommer man välja?  

Svaret blev etnifiering.  

Moderaterna har lanserat en ny kampanj för att rädda marknadsskolan.  

”Barn ska få välja skola – inte användas som vänsterns integrationsverktyg” kan man läsa på delningsbilden som nu pumpas ut av partiets kommunikatörer.  

Skrämseltaktiken är uppenbar.

Svenska och högutbildade föräldrar ska bli nervösa av vad som händer i skolorna om barnen tvingas ha klasskompisar vars föräldrar inte gått ut gymnasiet.

Men, med skrämseltaktikens logik, handlar det framförallt om klasskompisarnas ursprung. 

Lika barn leka segregerat

Det är de svenska barnen Moderaterna menar ska bli “vänsterns integrationsverktyg”.

Hu, vad läskigt, ska man tänka. Är mina barn verktyg för att integrera de där, som kommer därifrån, ska man tänka.   

Det absolut mest svårsmälta med Moderaternas nya kampanj är ändå inte hundvisslan om att lika barn leka bäst.

Det är hur den egentligen spelar med Moderaternas desperata ambition att bli partiet framför alla för ordning och integration.  

För det Moderaterna förespråkar, i syfte att bevara svensk skola som en miljardindustri, är alltså en de facto fortsatt segregerad skola.

Och inte bara det, utan ett skolsystem som aktivt segregerar ännu mer, genom ett system som dränerar kommunala skolor på resurser.  

Bisarrt tvärtomspråk

Detta driver alltså Moderaterna i ett Sverige som är i behov av mer integration, inte mindre. Även enligt Moderaterna själva.  

Än bisarrare blir det när Moderaterna på Twitter lägger till följande textsnutt över delningsbilden:   

”Socialdemokraterna vill avgöra dina skolmöjligheter baserat på om du är invandrare, har sociala problem eller om dina föräldrar har gått på gymnasiet eller universitetet. Det är helt orimligt. Vi ska ha ett system där alla kan komma att bli någon oavsett vilken bakgrund man har.” 

Det här är alltså exakt det dagens skolsystem gör, vilket alltså bland annat Socialdemokraterna går till val på att förändra. Svensk skola måste sluta vara ett marknadsexperiment för segregation.

Det är minst sagt svårt att framstå som den vuxne i rummet om man som Moderaterna ägnar sig åt tvärtomspråket.