Efter ett knappt års paus är systrarna Kardashian-Jenner och deras mamma tillika manager Kris tillbaka i TV-rutan.

Den som hållit jämna steg med familjen vet att det blir smaskigt. Resor, ”pranks” och konflikter har sedan seriens start 2007 avlöst varandra i ett hektiskt tempo.

Huvudpersonerna har bjudit på dumma kommentarer, oräkneliga sammanbrott och tårar som förvandlats till kända memes och GIFs.

När kamerorna slocknade hos familjen Kardiashian efter 20 säsonger trodde många att det var för gott. I efterhand visade det sig att det främst var strul med kontrakt som låg bakom. Nu har mediejätten Hulu köpt rättigheterna och i Sverige kan vi följa serien på Disney+.

”Lyft på arslet”

För en dryg månad sedan, när PR-jippot inför den nya säsongen av serien drog i gång, hamnade Kim Kardashian i blåsväder för ett uttalande i magasinet Variety.

Uppmaning till kvinnor som jobbar inom “business” var att “lyfta på arslet och jobba” och lade till att ”det verkar som att ingen vill arbeta nu för tiden”.

I efterhand har Kim Kardashian gjort vad man skulle kunna kalla en halvpudel.

Hon menade att uttalandet blev taget ur sitt sammanhang och inte alls var menat att gälla alla kvinnor.

Hon bad om ursäkt om det uppfattades så för att sedan, ännu en gång, understryka hur mycket jobb det krävs att lyckas på sociala medier. Och att alla kan lyckas, bara de jobbar hårt nog.

Att minimilönen i USA ligger på 7,25 dollar i timmen och att de flesta behöver jobba många och långa dagar för att klara räkningarna skulle aldrig nämnas varken i serien eller i en intervju.

Kim, liksom gemene man, vet att ett vanligt arbete inte kan ta någon till hennes nivå.

Så handlar The Kardashians strategiskt nog heller inte om politik utan har kretsat kring det relationella inom familjen.

Den har sällan, om någonsin, uttryckt en åsikt eller tagit ställning för eller emot annat än om användandet av n-ordet eller att kvinnor ska stötta andra kvinnor.

Miljardärer på socialt safari

I samma Variety-klipp hyllar kvinnorna Kardashian sig själva för sin autenticitet och för att ha lyft hemlöshetsproblemen i Los Angeles.

Om dessa avsnitt lett till någon förändring annat än att de kan klappa sig själva på axeln för att ha umgåtts med socialt utsatta förblir dock osagt.

Sociala safarin som dessa är inte kända som de mest effektiva förändringsmetoderna. Och med Kims logik borde väl hemlösa också egentligen bara lyfta rumpan och jobba lite hårdare.

De som arbetat nära familjen har vittnat om en ohållbar press att arbeta konstant för löner som knappt tillåter den flamboyanta livsstil man förväntas hjälpa familjen att upprätthålla.

I ett avsnitt 2015 spionerar systrarna på personalen i sin butik för att de är missnöjda med personalens arbetsinsats.

Mammor säljer bra

I den nya serien pratar systrarna om hur de mognat, att de jobbat på att sätta gränser och om att seriens producenter och publiken på seriens tidigare plattform hållit dem tillbaka från att visa sina mer seriösa sidor.

En gräns de nu ska ha satt är bland annat den kamerafria tid under vilken de får ihop sitt så kallade vardagspussel med träning och hämtning och lämning av barn.

Kämpande, relaterbara mammor säljer bra.

Genom alla säsonger av Kardashians bråkar de, blir bedragna och tampas med livets stora och små problem.

Reaktionerna vi fått se från familjen är starka, inte sällan oproportionerliga och blandas med platta självreflektioner och försoningar.

Familjen Kardashian-Jenner porträtteras som vilken familj som helst. Men dom är inte vilken familj som helst.

Det imperium mamma Kris byggt med och kring sina barn kan inte avfärdas. Miljarder och åter miljarder och några av världens största plattformar gör dem till reella makthavare.

Dynastin som ersätter mansväldet

Det är inte så konstigt att så många förtrollas av den villkorslösa kärlek och lojalitet Kardashian-Jenners kvinnor visar varandra. Känslan av att ständigt vara utsatta och granskade är något många kan relatera till.

Att de lyfter och gynnar varandras företag och varumärken blir plötsligt inte orättvis nepotism utan att sätta familjen först.

Att de är kvinnor gör att de hyllas när de tar plats inom tech, TV och på sociala medier.

Men det finns inga som helst ambitioner att demokratisera branscherna Kardashian-Jenners är verksamma i, tvärtom. Den dynasti de själva tillhör och gynnas av ersätter okommenterat mansväldet.

Problemet med familjens sätt att porträtteras är att det osynliggör faktumet att de inte gör ett skvatt för kvinnor bortom sina egna nätverk.

Förväxlas med feminism

I Kardashian-Jenners värld förväxlas allt med feminism.

Att vilja stötta en syster som är ledsen över att inte se ut exakt som hon vill leder till uppmuntran av alla möjliga typer av ingrepp och dieter. Det framställs som känslomässigt stöd.

Glöm tanken på att duga som man är. Att vara smal, medvetet klädd och stylad är en förutsättning för framgång och sexuellt kapital uppmuntras som en del av en lycklig livsstil.

Samtliga jobbar hårt, om definitionen av arbete är att den står i relation till fritid. Någon direkt återhämtning är det inte snack om för den som låter sin vardag dokumenteras dygnet runt. 

Det är emellertid en fri och frivillig livstid. Ingen av dem har behov av att arbeta en endaste dag till i sitt liv.

Den yngsta av systrarna, Kylie, pratar ofta om att pengar inte är viktigast utan att det är kärlek och familj.

Att hon är den yngsta dollarmiljardären någonsin tycker hon själv inte ryms i det resonemanget.

Skräcken: att bli daterad

Kardashianimperiet existerar bortom vår materiella värld och – om de exekutiva producenterna (det vill säga familjen själv) får välja – i ett vakuum där allt är noggrant planerat, polerat och tillrättalagt.

Narrativet är familjens egna och alla andras får stå tillbaka. Men trots sin egen uppenbara framgång finns ett ständigt behov av att hävda sig, lyfta sina egna insatser och jämföra sig med andra.

Ingen av dem ger ett fritt och tryggt intryck utan utstrålar snarare en rädsla inför att bli utdaterad och oattraktiv.

En kvinnas lott i livet, oavsett status.

Plastikkirurgi och rätt kretsar

När det kommer till denna typ av exponering och relationen till kvinnlighet, sex, makt och pengar vet gemene person väldigt lite.

Branschen Kardashian-Jenners verkar i är ny, oreglerad och kvinnodominerad.

I dagens liberalfeministiska medieklimat gör det sistnämna den ytterst svår att kritisera. Men stressen kring utseende och plastikkirurgi, att umgås i “rätt” kretsar, att hinna prioritera familj och samtidigt ha en karriär utan att för en sekund glömma att dokumentera varje steg man tar är inte ett sunt liv, hur framgångsrik du än blir.

Det tråkigaste med allt kring influencerkultur, Kardashians och populärkultur är att fastän en handfull kvinnor är i topp så kan kvinnor som kollektiv aldrig vinna.

Vi kan bara hoppas att vi får rätt lott i livet och att det är vi som har assistenten och inte jobbar som den.

För blir vi det sistnämnda vet vi alla att hårt jobb inte lönar sig.