I Stockholms innerstad är livet exklusivt. Här har de välbeställda bostadsrättsinnehavarna sett sina lägenheter gått upp med hundratals procent de senaste 20 åren.

Nybrogatan är en av de mest exklusiva adresserna i Stockholm. Här kan priset tendera upp emot 200 000 kronor/ kvm. På Nybrogatan återfinns Dramaten, Östermalms saluhall och exklusiva butiker.

På Nybrogatan 11 hittar man designbutiken Nordiska Galleriet. Butiken är känd för sina klassiska designmöbler från Italien. Här finns till och med enskilda möbler för en bra bit över en miljon kronor.

I Kalix får man en större villa för samma pris, på Nybrogatan räcker pengarna knappt till en säng från företaget Hästen.

Säng för miljonärer

När Stockholms miljonärer ska inreda sina våningar räcker det så klart inte med möbler från IKEA. De dyrbara kvadratmetrarna ska självklart få de dyra möblerna som våningen förtjänar.

På Nordiska galleriet har du nu möjlighet att köpa Flap Diamond Sofa. Prislappen landar på 1 189 475 kr. Nordiska Galleriet bjuder på frakten, det är ju som hittat.

Nordiska Galleriet beskriver soffan på följande sätt:

“Flap Diamond är en lyxig soffa formgiven av Masanori Umeda för italienska Edra. Soffan ingår i Diamond Collection som är ett samarbete med Swarovski där de blandar kristallens renhet med moderna designmöbler.

En kollektion dedikerad till de som uppskattar skönhet och sensualitet.”

”Skön och sensuell.”

Sverige är ett skevt land. Vi har höga skatter på arbete, men nästintill obefintliga skatter på fastigheter och kapital såsom aktier och fonder.

Att folk i det här landet är beredda att lägga en miljon kronor på en möbel säger ganska mycket om en eskalerande ojämlikhet.

Genom tillgångar i aktier och bostäder har många rika fått se sitt kapital mångdubblas. Vanligt folk har däremot sett sin köpkraft minska när pris på vardagliga utgifter såsom bensin, kollektivtrafik och mat har ökat kraftigt de senaste åren.

Kronorna blir mindre värna och löneökningarna hänger inte med i inflationstakten. Idag går många på knäna för att få ihop sin ekonomi. Höga bensin- och elpriser är tunga utgifter för många familjer. För många löntagare finns det sällan utrymme för sparande. Varje månad gäller det att vrida och vända på kronorna.

Höj skatten på kapital

Designmöblerna på Östermalm kan ses som ett symptom på något större. Där en del av befolkningen till sist inte vet hur man ska göra sig av med alla pengar. Konflikten i skattefrågan står inte mellan låg- och höginkomsttagare.

Skattepolitiken bör rikta sin udd mot att beskatta kapital, det är det mest effektiva sättet för att minska ojämlikheten. Ett jämlikt samhälle tjänar alla på.

Efter pandemin är det uppenbart att det finns hål i den svenska välfärden att fylla. Pengar som har gått till lyxkonsumtion hade istället kunnat gå till ökade resurser för sjukvården.

Om man har råd med en soffa för en miljon, då kan man också bidra mer till vårt samhällsbygge.