För två veckor sedan satt Jimmie Åkesson i en SVT-studio och vägrade säga om han föredrog Joe Biden framför Vladimir Putin. Det var kanske lätt för Åkesson att ägna sig åt mummel då, men svårare i dag när Putins stridsvagnar och militärflyg bombar ukrainska städer.  

Sverigedemokraterna behövde så att säga göra reträtt. Åkesson satt därför i torsdags i Aktuelltstudion och påstod att Sverigedemokraternas stöd för Ukraina och motstånd mot Putins auktoritära regim var självklar. Åkesson och SD hade till och med förutsett och fruktat detta ryska intåg i grannlandet länge, enligt Åkesson. Tillåt oss tvivla.  

Nu är det inte bara Sverigedemokraterna som behöver bli klarare i sina val mellan auktoritära krafter och demokratiska – det gäller faktiskt även i allra högsta grad Moderaterna.  

Putilov-affären

I sin ambition att bygga ett nytt konservativt block brunhögerut kan delar av det moderata partietablissemanget snart räknas till SD:s egen undervegetation. Där har desinformation och proryska budskap frodats länge.  

Kristersson måste markera tydligt. Sverigedemokraternas kopplingar till Putins Ryssland är väldokumenterade. Att sverigedemokrater hyllat Putin tycks vara lika vanligt som att partiets förtroendevalda avslöjas ha kopplingar till högerextremism och nazism. 

Många minns till exempel mannen med det tagna namnet Egor Putilov – en av flera av mannens pseudonymer – som arbetade på Sverigedemokraternas riksdagskansli. Han blev rik på en mystisk husaffär med en rysk affärsman och lämnade sedan sin tjänst för SD.

2019 nekades han pressackreditering till riksdagen då SÄPO ansåg att han på grund av misstänkta kontakter med rysk underrättelsetjänst utgjorde en säkerhetsrisk.  

”Springer Rysslands ärenden”

2016 kunde Aftonbladet avslöja att en svensk SD-vänlig VD med starka Rysslandskopplingar försökte påverka partiets Rysslandspolitik. Bland annat ville han finansiera flera SD-lojala medieprojekt. Detta blev aldrig av, men med i mailkorrespondensen mellan affärsmannen fanns sverigedemokraten Erik Almqvist, som idag driver just SD-lojal alternativmedia. 

2020 åkte Almqvist med glädje till Ryssland som rysslejd valövervakare - i ett val som dömts ut av oberoende experter och som syftade till att stärka Putins maktinnehav tills han i princip är död. Almqvist å sin sida hyllade den ryska demokratin, i rysk tv, medan han befann sig i det ryskockuperade Krim.

Senare skriver Almqvist  i Svenska dagbladet att om det nu skulle finnas problem i den ryska demokratin så är de inte värre än de som finns i Sverige. En relativisering Kreml älskar. 

Chang Frick, känd från alternativmediet Nyheter Idag och för att ha visat röven i SVT, medgav öppet att han sprang Rysslands ärenden då han arbetade för Russia Today. I sina inlägg från den ryska statspropagandakanalen taggade han glatt in sina vänner – ledande Sverigedemokrater som Kent Ekeroth.

Russia Today förbjuds nu, i och med kriget i Ukraina, från att sända i EU. 

Förre partiledaren i Kreml

Jimmie Åkessons företrädare på partiledarposten, Mikael Jansson, satt fram till 2018 i både försvarsberedningen och i försvarsutskottet. 2018, samma år som Jansson lämnade Sverigedemokraterna, åkte han enligt Dagens Nyheter till Ryssland på ett möte för potentiellt Kremlvänliga samarbetspartners.

Åkesson säger till DN att han varken noterat eller reflekterat över detta faktum. Bara det är oroväckande.  

Riksdagsledamoten Roger Richtoff, så sent som i höstas Sverigedemokraternas försvarspolitiske talesperson, deltog för bara några veckor sedan i den svenska högerextrema och proryska kanalen Perspektiv TV där han bland annat pratade om relationerna mellan Ukraina och Ryssland.  

Richtoff sitter fortfarande i försvarsutskottet. 

SD är Kristerssons ärende nu

Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson måste göra avbön. De proryska budskapen har i åratal varit en del av alternativhögerns och extremhögerns ekosystem.

Det gäller i Sverige, kring Trump i USA och kring Marine Le Pen och hennes franska parti som fått miljonstöd från ryska banker. Allt detta hör till den internationella miljö Sverigedemokraterna tillhör och nätverkar i.

Det räcker därför inte med Åkesson sitter i TV och ber om ursäkt, även om det är det minsta man kan kräva.  

Sverigedemokraterna är den största och kanske viktigaste delen av Moderaternas önskade regeringsunderlag. Kristersson är den enda som kan garantera att Åkesson håller sitt partis putinister i kortaste koppel.

De bör kastas ut och partiets undervegetation måste rensas. Tills det är gjort bör SD stängas ute från alla sammanhang där riksdagen och partierna diskuterar försvars- och säkerhetspolitik. Såväl utskott som beredningar.  

Och det är Moderaterna och Ulf Kristersson som bör leda dessa ärenden. Det är trots allt regeringsalternativet allt handlar om.