Alla är besatta av mitten i svensk politik. Så även vi, av namnet att döma.

Därför frågade Nya Mitten åtta experter inom politik, kultur och media om var mitten står enligt dem, och vad en ny mitt skulle vara.

Annie Lööf, partiledare Centerpartiet

Var skulle du placera mitten i svensk politik?

– Jag skulle säga att mitten är där politiken har störst möjlighet att få genomslag och göra skillnad, för klimatet, jobben, jämställdheten och tryggheten. Där vi slipper luta oss mot ytterkantspartierna.

Vi har fått ett nästintill extremt läge om alla andra ska tvingas att välja mellan Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Men runt om i Sverige och i Europa ser vi hur man kan samarbeta brett mellan liberaler, socialdemokrater och moderater.

En mitt i svensk politik har alltid funnits, säger Annie Lööf (C).

För Centerpartiets del handlar det om att det måste vara bra politiskt innehåll och att vi inte främst utgår från partiegoism utan från vad som är det bästa för Sverige.

Om jag säger ”den nya mitten”, vad säger du då?

– Att mitten i svensk politik alltid funnits, och att Centerpartiet har en historia av att kunna samarbeta väl. Det har vi sett i både Allianssamarbetet och i samarbetet som var grunden för Januariavtalet.

Vi vet också att ungefär en tredjedel av väljarna inte definierar sig som vare sig vänster eller höger. ”Den nya mitten” säger oss att vi behöver orka samarbeta utifrån andra perspektiv än de invanda för att lösa problem gemensamt . Sverige behöver stabilitet och samarbete, inte polarisering och populism.

Dogge Doggelito, artist och föreläsare

Var skulle du placera mitten i svensk politik? 

– De flesta för samma politik i slutändan. Man kan inte säga att man är vänster när man plockar ut en hög lön. Och man kan inte säga att man är i mitten när man förespråkar en högerpolitik.

De flesta politiker är inte här för landet som vi älskar, Sverige, utan jobbar för egen vinning och eget intresse. Därav är alla i samma block.

Det finns ingen politisk mitt, tycker Dogge Doggelito.

Om jag säger ”den nya mitten”, vad säger du då?

– Det finns ingen ny politisk mitt, det är bara ett gäng politiker som låtsas vara i mitten för att vinna lättköpta poänger och röster. Egoismen styr i dag Sveriges politik. De är där för att göra karriär och inte för Sveriges bästa.

Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet

Karin Pettersson undrar vad en mitt är.

Var skulle du placera mitten i svensk politik?

– Vad är en mitt? Hela idén är en bluff. Var börjar en cirkel? Hur långt är ett snöre? You tell me.

Om jag säger ”den nya mitten”, vad säger du då?

– Den nya mitten > Die neue Mitte > Gerhard Schröder > Nordstream 2 > Putin.


Karin ”Kajjan” Andersson, samhällsdebattör och aktivist

Var skulle du placera mitten i svensk politik? 

– I dag är det supersvårt att svara på. De partipolitiska svängningarna och ideologiska uppluckringarna som pågått de senaste åren har splittrat hela skalan. GAL-TAN* är bättre utformad för den politiska kartan nu, helt klart, men även där är hoppen otroligt stora från en fråga till en annan.

Det är svårt att definiera en politisk mitt anser Karin ”Kajjan” Andersson.

Om jag personligen skulle sätta en mitt just efter höger-vänster-skalan och efter hur jag kategoriserar partierna skulle den nog ändå utgöras av S (med en del av partiet utstickande åt ena hållet och en del åt det andra). Sedan svänger det naturligtvis något oerhört beroende på vilken fråga som avhandlas.  

Om jag säger ”den nya mitten”, vad säger du då? 

– Jag säger att mina tankar direkt går till högerpartierna och den blåbruna röran där man fortsätter att göra upp om samma grupp rätt förvirrade väljare.

Men också att mitten har blivit alldeles för magnetisk dit i princip alla partier drar sig för att vinna stöd från båda planhalvor vilket resulterat i en stor identitetslös gegga.

Mitt önskescenario däremot är solklart ett där den rödgröna falangen har ett så stadigt läge som möjligt för att rädda upp och säkra de delar av välfärden som smulas sönder i rask takt. Skolan och vården är två områden där det går utför och det fort.

Jag sitter till exempel just nu med mängder av DM:s från föräldrar till barn med särskilda behov som går under för att de inte får det stöd och de anpassningar de behöver i skolan.

Jag får också meddelanden från lärare som ser dessa barn men inget kan göra på grund av stora klasser och undermålig ekonomi. Och don’t get me started on förlossningsvården som alla vet befinner sig i ett krisläge. Jag önskar en partipolitik med tydlig ideologisk hållning och färre uppenbart populistiska strategier.

Stina Oscarson, författare och regissör

Var skulle du placera mitten i svensk politik?

– Jag väljer att tacka nej till att svara då jag inte vill bidra till att i än högre grad förvandla politiken till spelteori.

Jag diskuterar, kommenterar, reflekterar gärna runt konkreta politiska förslag men har svårt att se hur den här typen av frågor kan höja vare sig kunskapen om eller intresset kring politik eller nivån på det offentliga samtalet. 

Stina Oscarson vill inte spekulera i gränsdragningar.

Torbjörn Nilsson, politikreporter på SvD

Var skulle du placera mitten i svensk politik?

– Mitten i svensk politik är Den Heliga Graal. Sökandet efter den är mer intressant än om den faktiskt existerar. Längst fram i jakten på graalen irrar fortfarande den socialdemokratiska partiledningen.

Sökandet efter en mitt är det mest intressanta, enligt Torbjörn Nilsson.

Där den partiledningen tror att mitten finns kan man stanna till en stund och studera idén med graalen och vad den gör med människor.

Om jag säger ”den nya mitten” vad säger du då?

– Att det finns inget nytt i svensk politik, allt har hänt förr.

Nooshi Dadgostar, partiledare Vänsterpartiet

Nooshi Dadgostar tillhör mitten, säger hon.

Var skulle du placera mitten i svensk politik?

– Jag skulle säga att Vänsterpartiet utgör mitten i svensk politik. Vi står för sunt förnuft i politiken. Alla andra ligger väldigt långt till höger nu för tiden.

Om jag säger ”den nya mitten”, vad säger du då?

– Det är väl vi då.

David Lindén, historiker och kulturskribent på Bulletin

Var skulle du placera mitten i svensk politk? 

– Mitten i dag går någonstans mellan Socialdemokraterna och Liberalerna. 

Om jag säger ”den nya mitten”, vad säger du då? 

– Den nya mitten går mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Eller kanske mer gammal mitt. Det råder en konsensus som inte funnits sedan Göran Perssons tid om migration. Vinstdebatten är bara windowdressing. 

Mitten går mellan S och L tycker David Lindén.

Nu när jag har dig på tråden vore det såklart tjänstefel av mig att inte passa på att fråga: Hur känns det på Bulletin?

– Det känns helt bra, tack. Mycket trevlig arbetsplats och vi bestrider konkursen. För att citera poeten Lars Gustafsson: ”Vi ger oss inte. Vi börjar om”.