”En revolution utan dans är inte en revolution värd att ha” brukar det heta. Något liknande kan sägas om politiska kommentarer utan musik.

Nya Mitten har pratat med singelaktuella Clifford, Sveriges enda band och politiska kommentatorer som levererar samhällsanalys på hårdrocksvis.

Ni är, så vitt vi vet, Sveriges enda SVEPOL-metalband, hur känns det? 

– Det känns förstås både bra och viktigt! Någon måste ju lyfta fram samtidshändelser så att även de mest ljusskygga hårdrockarna nås. 

Vilka förebilder har ni? 

– Alla småpåvar till mellanchefer därute i administrationens Sverige ligger ju varmt om hjärtat.

– De som kämpar för att synas men så sällan lyckas. Att just deras lilla utvecklingsprojekt ska få synlighet hos ledning, uppskattning bland kollegor eller rentav uppmärksamhet i lokalpressen är ju osannolikt.

– Ändå harvar de på rakt in i kaklet utan att veta varför. En eloge!

Vad kan samhällsanalys på hårdrocksvis bidra med som politiska kommentatorer inte kan? 

– Vi kan ju till exempel berätta Den Nakna Sanningen™ eftersom vi helt och fullkomligt struntar i det politiska läget.

– Det enda vi vill är att politikerna ska begå eller utsättas för dumheter som vi sedan kan tonsätta och göra musikalisk narr eller hyllning av. 

Singelomslag ”En sång för Andersson”. Despotz Records.

Hur kommer valåret se ut för Clifford? 

– Vi hoppas ju förstås på en massa käbbel och trams! Kanske får ryssen sig en verbal känga, eller så är det nästa pandemivåg som ger oss inspiration att skriva nytt. Kanske el-politiken kan ge upphov till humor?

– Troligen kommer det nya dumheter som inte ens vi kan förutse.

– Vi har även ett par färdiga låtar som får bli analytiska tillbakablickar när de väl släpps. Politik (och i synnerhet politiska dumheter) är ju en färskvara vilket blir lite problematiskt när man ska hinna skriva låtar som sen ska mixas, mastras och ges ut av våra vänner på Despotz Records.

– Från händelse till färdig låt tar det ju ofta någon månad. 

Flera av era låtar har handlat om pandemin, krisberedskapen och smittobekämpningen. Snart släpps coronakommissionens slutrapport. Har ni själva dragit några särskilda slutsatser av pandemiåren? Och: Borde coronakommissionens slutrapport tonsättas?

– Spontant borde det bli en Coronamusikal på sikt, som berättar om åren med pandemin och synliggör alla dumheter som hittats på av politiker och tjänstemän i en slags Broadway-komedisk variant. Sätts med fördel upp på Dalhalla, eller varför inte nationell turné? 

Nu hävs restriktionerna, vad innebär det för Clifford? 

– Vi får väl tyvärr mindre tid att sitta inne och dikta upp en massa teorier om hur saker kan ha gått till på Rosenbad (tro det eller ej men vi har faktiskt exakt noll inblick där).

– Men troligen fortsätter våra folkvalda och självutnämnda tyckare att göra och säga en massa dumt, så vi kan lugnt fortsätta sprida nyheter i metal-tappning under många år framöver!

Om Anders Tegnell, Magdalena Andersson och Greta Thunberg grundade ett hårdrocksband, vilken typ av hårdrock skulle de spela? 

– Oj, det borde bli eklektiskt. Tegnell känns som en given basist, men med Mark Knopfler-ambitioner. Lite gubbtråkigt men ändå ganska soft.

– Jag kan se Thunberg gå loss både på trummor och sång. Aggro och rak spelstil, uppmanande black metal-skrik. Men Andersson är svår.

– Keyboards och uppläxande Spoken word? Sammantaget blir det samtids-core, eller världens näst bästa Svepol Metal-band. Självklart får de spela förband till Clifford. 

Cliffords senaste singel ”En sång för Andersson” hittar du här. Pandemi-hiten ”All makt och Tegnell” kan lyssnas på här.